de geschiedenis van pasen

Pasen: alles wat je moet weten

De chocolade-eitjes liggen al een tijd lang in de winkel, en stiekem hopen we op een beetje mooi weer. Er liggen immers een paar vrije dagen in het verschiet: de paasdagen. Maar waarom vieren we Pasen? En waar staan al die verschillende paasfeesten voor? In dit dossier vertellen we je alles over Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, en het Paasfeest zelf, maar ook over paaseieren en natuurlijk de paasvuren.  

Aswoensdag

Voordat Pasen begint is er eerst nog een periode van veertig dagen waarop traditioneel wordt gevast. De eerste dag van de vastentijd heet Aswoensdag. Op Aswoensdag wordt in de katholieke traditie stilgestaan bij de eindigheid van het leven van de mens.

Lees meer over Aswoensdag


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Palmpasen

Palmpasen is de laatste zondag van de vastentijd en de laatste zondag voor Pasen. Op deze dag wordt de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem herdacht, waar de bevolking hem erkende als hun koning en verlosser. Met Palmpasen begint de Goede Week waarin het lijden en sterven van Christus wordt herdacht.

Lees meer over Palmpasen

Witte Donderdag 

De laatste donderdag voor Pasen is de dag die volgens de kerkelijke traditie Witte Donderdag wordt genoemd. Het is het begin van het zogenaamde triduum sacrum, dat compleet wordt gemaakt door Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Op Witte Donderdag wordt herdacht dat Jezus op die dag zijn Laatste Avondmaal hield.

Lees meer over Witte Donderdag

geschiedenis van pasen

Goede Vrijdag 

Goede vrijdag is de dag dat Jezus stief aan het kruis. Goede Vrijdag volgt op Witte Donderdag en gaat vooraf aan Stille Zaterdag. Deze drie dagen vormen samen de triduum sacrum, de drie heilige dagen voor Pasen. Voor Christenen staat deze dag symbool voor het feit dat Jezus alle menselijke zonden op zich nam.

Lees meer over Goede Vrijdag

Wie was Pontius Pilatus?

Een hoofdrol tijdens de gebeurtenissen op Goede Vrijdag was weggelegd voor Pontius Pilatus. De Romein gaf het bevel om Jezus te laten kruisigen, maar rondom dat bevel gebeurden meer merkwaardige zaken. En wat weten we nog meer over Pontius Pilatus?

Lees meer over Pontius Pilatus

Stille Zaterdag 

Op de dag na Goede Vrijdag herdenken de christenen het verblijf van Jezus Christus in zijn graf. In de protestantse traditie heet deze dag Stille Zaterdag en door de rooms-katholieken wordt het Paaszaterdag genoemd. Stille Zaterdag is een dag van bezinning en is ook het einde van de vastenperiode.

Lees meer over Stille Zaterdag

Pasen

Pasen is een van de belangrijkste feesten op de Christelijke jaarkalender, men herdenkt de wederopstanding van Jezus Christus. Maar het feest heeft ook een grote Joodse invloed. De Joden vieren rond dezelfde tijd Pesach, de herdenking van de Exodus. Én het Paasfeest is ook beïnvloed door de voorchristelijke Germaanse lentefeesten. Dat maakt van Pasen een feest met veel bijzondere tradities.

Lees meer over Pasen

Tweede Paasdag

Net als veel andere christelijke feestdagen, viert men in Nederland Pasen in twee dagen. Veel andere Europese landen kennen de traditie van een Tweede Paasdag echter niet. Dat wij in Nederland wel een Tweede Paasdag kennen, heeft te maken met de afschaffing van katholieke naamdagen in het overwegend protestantse Nederland en met de Zondagswet van 1815, waarin alle christelijke feestdagen nationaal werden vastgelegd.

Lees meer over Tweede Paasdag

De Matthäus Passion 

Voorafgaand aan Pasen kun je op veel plekken de Matthäus Passion beluisteren. Koren en orkesten brengen dit omvangrijke muziekstuk van Bach ten gehore. In dit enorme muziekstuk wordt het passieverhaal, de lijdensweg van Jezus Christus volgens het evangelie van Mattheüs op muziek verteld. Van origine vond de uitvoering van de Matthäus Passion plaats op Goede Vrijdag, maar inmiddels kun je in de weken voor Pasen al genieten van dit bijzondere stuk.

Lees meer over de Matthäus Passion

geschiedenis van pasen

Oorsprong van het paasei

Een ei hoort erbij tijdens Pasen. De supermarkt ligt vol chocolade paaseitjes, en misschien beschilder je tijdens Pasen wel een echt ei. Al lange tijd verft men eieren met de komst van het lenteseizoen. Maar hoe past een traditie als deze bij een christelijke feestdag als Pasen? Wat is de oorsprong van het paasei?

Lees meer over paaseieren

Oorsprong van de paashaas

Traditioneel wordt aan kleine kinderen verteld dat er paaseieren verstopt worden door de paashaas. Maar hazen leggen helemaal geen eieren, en in de Bijbel wordt met geen woord gerept over deze knaagdieren. Waar komt die paashaas dan wel vandaan?

Lees meer over de paashaas

Waar komen die paasvuren vandaan? 

Op veel plekken in het oosten van Nederland, Friesland en Noord-Brabant verzamelen mensen zich rond enorme paasvuren. De oorsprong van het paasvuur is onduidelijk, maar zeker is dat het om een eeuwenoude traditie gaat.

Lees meer over paasvuren

Oorsprong van de paasstol

In Nederland is het al jaren traditie om op een aantal feestdagen een stol te eten. De kerst-, pinkster- en paasstol zijn op die dagen onmisbaar. Maar waar komt de traditie van de stol vandaan?

Lees meer over de paasstol

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Religie: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.