Home » Reportage
watersnoodramp 1953

Dossier Watersnoodramp

In 1953 werden Nederland en delen van België en het Verenigd Koninkrijk getroffen door een van de grootste natuurrampen van de twintigste eeuw: de Watersnoodramp van 1953. 

Wat gebeurde er?

De Watersnoodramp van 1953 is een gebeurtenis die in het nationale geheugen van Nederland gegrift staat. Maar wat gebeurde er allemaal in die nacht? We lopen de belangrijkste gebeurtenissen nog eens door.

Lees verder

Het dichten van de gaten

Tijdens de ramp bezweken op 93 plekken de zeedijken en op nog eens talloze plekken begaven de binnendijken het onder het geweld van het water. Al meteen na de eerste dijkdoorbraken probeerde men de gaten in de dijk te dichten, maar het was veel en zwaar werk. Pas zeven maanden na de ramp, in de nacht van 6 op 7 november werd het laatste gat gedicht.

Lees verder

De Watersnoodwedstrijd

Voor het herstel van alle schade werden talloze benefietacties gehouden. Een ervan was de Watersnoodwedstrijd. In Parijs werd in maart een voetbalwedstrijd georganiseerd om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de ramp in Nederland. En niet alleen bracht die wedstrijd een aardig bedrag op om de slachtoffers te helpen: het was ook een stap in de richting van betaald voetbal in Nederland.

Lees verder

Marshallhulp en de Watersnood

De Watersnoodramp vond plaats op een ongelukkig moment. Nederland begon nét weer op te krabbelen na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. De Marshallhulp, die moest helpen bij het herstellen van de oorlogsschade, was officieel al afgerond, maar toch bood het hulpprogramma nog uitkomsten.

Lees verder

Dit nooit meer: het Deltaplan

Slechts enkele weken na de Watersnoodramp werd door de regering een commissie in het leven geroepen die moest voorkomen dat er ooit nog een ramp als deze plaats zou vinden. De commissie ging voortvarend te werk en kwam met grootse plannen.

Lees verder

De voltooiing van de Deltawerken

In 1987 werd de Philipsdam geopend voor het publiek en verkeer. Daarmee was het laatste bouwwerk van de Deltawerken af en waren de Deltawerken voltooid. De Philipsdam springt wat minder in het oog dan de wereldberoemde Oosterscheldekering, maar is niettemin een bijzonder bouwwerk. Maar het laatste Deltawerk was het niet…

Lees verder

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.