Home » Reportage
De prachtige stad Dubrovnik in Kroatië.

Vijf bijzondere historische bouwwerken in Kroatië

Kroatië is door de geografische ligging vaak doel geweest van verschillende invloeden, waaronder de Venetianen, Hongaren, Turken, Fransen en Oostenrijkers. Deze verschillende invloeden zijn nog steeds terug te zien in het culturele landschap van de Kroaten. Er zijn prachtige oude bouwwerken vervaardigd waarvan enkelen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Welke bijzondere historische bouwwerken zijn de moeite waard om een kijkje van te nemen?

Romeins amfitheater in Pula

Een prachtig eeuwenoud bouwwerk staat in de plaats Pula, de grootste stad in de regio Istrië. Het is een havenstad die al meer dan 3000 jaar oud is. Het bouwwerk is een Romeins amfitheater dat is gebouwd tussen 2 v.Chr. en 14 n.Chr., onder keizer Augustus. Later werd onder keizer Vespasianus het theater vergroot tot het gebouw het huidige uiterlijk kreeg. Het kalkstenen theater bestaat uit drie lagen en heeft plek voor wel 23.000 toeschouwers. Onder de arena bevond zich een gangenstelsel waardoor de gladiatoren en wilde dieren die tegen elkaar moesten vechten tijdens evenementen, werden verplaatst. In 404 werd dit echter verboden en werd het theater gebruikt als markt. Nog steeds worden er in het bouwwerk tijdens de zomermaanden verschillende festiviteiten gehouden.

Het interieur van het Romeinse amfitheater in Pula, Kroatië.

Het Paleis van Diocletianus in Split

In Split staat ook een bijzonder Romeins monument: het paleis van Diocletianus. Dit paleis staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Keizer Diocletianus liet het paleis in het begin van de vierde eeuw n.Chr. bouwen en na zijn pensioen ging hij er zelf wonen. Bij het paleis hoorden nog enkele andere gebouwen. Het gehele complex is wel 30.000 m2 groot. Vandaag de dag vormt het oude paleis het centrum van Split en bevinden er zich tal van winkels, appartementen en restaurantjes. Een centrale plek in het paleis is het peristilium, een soort binnentuin met een zuilengalerij eromheen, dat gold als een verzamelpunt. In het paleis zijn verschillende Egyptische objecten gevonden, waaronder 3500 jaar oude Sfinxen, die door Egypte cadeau zijn gegeven aan de keizer.

Stefanuskerk in Stari Grad, Hvar

Een andere mooie plaats in Kroatië is Stari Grad, dit betekent letterlijk ‘Oude Stad’. Het is dan ook de oudste stad in Kroatië. Een bijzonder bouwwerk in deze stad is de 17e-eeuwse Stefanuskerk. De Stefanuskerk is de oudste kathedraal en belangrijkste bezienswaardigheid van Hvar. Het gebouw werd vanaf 1605 door de lokale bevolking vervaardigd, maar aan de binnenzijde door Venetiaanse kunstenaars gedecoreerd. De vloer van het gebouw is gemaakt uit stenen van de antieke stadsmuren. Bij de kerk ligt het Stefanusplein waar zich het beeld van een gevleugelde Erote bevindt, een beeldje uit de Romeinse tijd. De bijhorende toren komt echter pas uit 1753. In deze toren is een reliëf van een Romeins schip uit de tweede eeuw n.Chr. weergegeven.

De Stefanuskerk in Stari Grad, Kroatië.

Sint-Jacobus Kathedraal in Šibernik

Een ander mooi gebouw staat in de plaats Šibernik. De Sint-Jacobus kathedraal bestaat al even lang als de stad zelf. Maar pas sinds renovaties in 1555 heeft het gebouw z’n huidige uiterlijk gekregen. Bijzondere kenmerken van het gebouw zijn het ronde dak en de koepel. In de kathedraal bevindt zich een galerij met sculpturen uit de late middeleeuwen en vroege renaissance. Een bijzonder gedeelte van het gebouw is het baptisterium, een doopkapel, waar een prachtig plafond is gebeeldhouwd. In de kathedraal worden nog steeds dagelijks de mis gehouden.

Fort Lovrijenac in Dubrovnik

Last but not least: de plaats Dubrovnik. Deze stad is met name de laatste jaren bekend geworden door de serie Game of Thrones, verschillende plekken in de stad zijn namelijk gebruikt als filmlocatie. Eén van die plekken is het fort Lovrijenac. Dit fort is in de elfde eeuw n.Chr. gebouwd en was van enorm belang voor de verdediging van de stad. De Venetianen wilden deze plek gebruiken om een fort te bouwen, maar de bewoners van Dubrovnik waren ze voor en bouwden hun eigen fort. Er zijn verschillende renovaties geweest in de vijftiende en zestiende eeuw en na een aardbeving in 1667 werd het fort opnieuw opgebouwd. Bijzonder zijn ook de muren van het fort. De muren aan de zeezijde waren wel twaalf meter dik, dit was ter bescherming tegen de vijand die uit zee verwacht werd. De muren aan de stadkant waren echter maar 60 cm dik: een enorm verschil!

Het Fort Lovrijenac in Dubrovnik, Kroatië.

Nieuwsgierig geworden hoe deze bezienswaardigheden er in het echt uit zien? Bekijk dan de mogelijkheden voor een vakantie in Kroatië en geniet van al het mooie wat het land te bieden heeft!

Bronnen

Afbeeldingen

Ook interessant: 

Partners: 

Beschavingen: 

Landen: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.