Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikte Duitsland zeppelins om London en steden aan de Engelse kust te bombarderen. Zo hoopten ze dat de Britten zich zouden terugtrekken.
WOI
De Eerste Wereldoorlog is een van de grootste conflicten uit de geschiedenis. Soldaten van over de hele wereld trokken ten strijde. In België en Noord-Frankrijk liep de oorlog vast in een loopgravenoorlog. Vier jaar lang lagen de strijdende partijen in loopgraven tegenover elkaar. Die loopgraven liepen van de kust in Vlaanderen tot aan de Zwitserse grens in Frankrijk. Verdedigen ging wel, maar aanvallen was door moderne wapens als machinegeweren en gifgas bijna onmogelijk geworden. Door die wapens sneuvelden bij een enkele aanval vaak duizenden soldaten, terwijl de vijandelijke linies soms niet eens werden bereikt. Aan het Oostfront, richting Rusland, werd een bewegingsoorlog gevoerd, maar die kostte niet minder mensenlevens. In de Alpen werd de oorlog hoog in de besneeuwde bergen gevoerd.
Totale oorlog
Ook achter het front was de oorlog voelbaar. Doordat talloze mannen naar het front moesten, namen de vrouwen het werk in de fabrieken over. In de oorlogvoerende landen draaide het hele leven nog maar om één ding: de oorlog. Daarom wordt er voor het eerst gesproken van een totale oorlog. De hele maatschappij moest zich inspannen om de strijd te winnen.
Neutraal Nederland
Nederland bleef neutraal en nam dus geen deel mee aan de strijd. Maar dat betekende niet dat de oorlog niet merkbaar was. Het leger werd gemobiliseerd, vier jaar lang bemanden soldaten de grensposten en forten. Tegelijk raakte de economie ernstig verstoord door de oorlog en er brak schaarste uit. Tegelijk vluchtten een miljoen Belgen uit hun bijna volledig bezette land naar Nederland. Om smokkel en spionage tegen te gaan, bouwden de Duitsers tussen bezet België en Nederland een speciaal grenshek dat onder hoogspanning stond. Deze ‘dodendraad’ kostte ook Nederlanders het leven. Nederlandse schepen werden tot zinken gebracht door zeemijnen van de strijdende partijen en torpedo’s van de Duitse U-boten.
Wapenstilstand
Op 11 november 1918 kwam er een einde aan de strijd en werd er een wapenstilstand getekend. Een jaar later, in 1919 werd de Vrede van Versailles getekend. Na de strijd zag Europa er heel anders uit. In Rusland was de tsaar afgezet in de Russische Revolutie in 1917. De Duitse keizer was na de Novemberrevolutie van 1918 naar Nederland gevlucht en staten waren uiteen gevallen of juist ontstaan.
Een foto van voetballende soldaten uit 1915 is op wonderlijke wijze symbool komen te staan voor de Kerstvrede van 1914. Maar werd er wel voetbal gespeeld?
Volgens het Verdrag van Versailles mocht Duitsland na de Eerste Wereldoorlog geen luchtmacht hebben. Maar in het geheim werden toch gevechtspiloten getraind. Met Nederlandse hulp.
In 1918 tekende Duitsland protest aan tegen het gebruik van shotguns. Deze wapens zouden in strijd zijn met de Conventie van Den Haag, maar was dat ook zo?
In de zomer van 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Waarom besloot Amerika om pas in 1917 deel te nemen, toen de oorlog al bijna drie jaar bezig was?
Waarom vielen er nog zo veel doden in de laatste momenten van de Eerste Wereldoorlog?
1914, de Eerste Wereldoorlog breekt uit en hoewel Nederland neutraal blijft, komt het land al gauw in de problemen.
Op 23 juli 1914 stuurde Oostenrijk-Hongarije een ultimatum aan Servië. Volgde Servië die niet op? Dan werd het oorlog.
Operatie Alberich was een grootschalige verplaatsing van Duitse troepen in de Eerste Wereldoorlog om de lengte van de frontlinie in te korten.
In 1609 verscheen Hugo de Groots Mare Liberum, waarin hij pleitte voor vrije toegang tot de wereldzeeën. Hoe invloedrijk is De Groots boek gebleken?
In 1919 kregen vrouwen in Nederland het actief kiesrecht, zij mochten nu stemmen. In dit dossier vertellen wij alles over de weg naar deze overwinning.
'Eenheidsworst' betekent meer van hetzelfde. Maar waar komt de term vandaan? Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd eenheidsworst gegeten.