Anne Frank

Anne Frank opgepakt

Amsterdam 1944- “Ik weet dat ik kan schrijven. Een paar verhaaltjes zijn goed, m'n achterhuisbeschrijvingen humoristisch, veel uit m'n dagboek spreekt, maar... of ik werkelijk talent heb, dat staat nog te bezien”, schreef het joodse meisje Anne Frank op 5 april 1944 in haar dagboek. Bijna vier maanden later, op 4 augustus, werd de schuilplaats verraden en viel de Sicherheitsdienst het achterhuis binnen.  

Verhuizing naar Amsterdam

De familie Frank was in 1933 verhuist van het Duitse Frankrfurt am Main, de geboorteplaats van Anne, naar Amsterdam. Hitler was in 1933 bondkanselier van Duitsland geworden. De familie Frank probeerde aan de nazi’s te ontkomen door naar Nederland te verhuizen. Anne kwam zelf in 1934 de familie achterna. Maar ook in Nederland braken er grimmige tijden aan voor de joden. Otto Frank besloot op 6 juli 1942 onder te duiken in het achterhuis van het pand aan de Prinsengracht 263. Het gezin Frank en vier andere onderduikers werden er geholpen door het kantoorpersoneel. De deur die het voorhuis van het achterhuis scheidde, zat verstopt achter een boekenkast. In het voorhuis en in het magazijn werkte personeel. Enkelen van hen waren op de hoogte van de aanwezigheid van de onderduikers.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Dagboek & arrestatie

Anne hield in de tijd dat ze onderdoken een dagboek bij, dat na haar arrestatie werd gevonden. Ze schreef in haar dagboek over haar angst, gevoelens voor medeonderduiker Peter en de ruzie met haar ouders. De laatste aantekening in het dagboek van Anne dateerde van 1 augustus 1944. Drie dagen later, op 4 augustus, viel de Sicherheitsdienst het huis binnen.

Alle onderduikers werden gearresteerd en afgevoerd. Eerst werden ze naar kamp Westerbork in Drenthe gebracht, van waaruit ze getransporteerd worden naar Auschwitz. De moeder van Anne overleed in Auschwitz-Birkenau. Anne en haar oudere zus Margot werden vervolgens naar Bergen-Belsen gebracht waar ze korte tijd na elkaar overleden aan vlektyphus ergens tussen eind februari en begin maart 1945.

Het is tot op heden niet bekend wie de onderduikers in het Achterhuis verraden heeft. Over het mogelijke verraad bestaan verschillende theorieën, maar geen van geen van die theorieën is helemaal zeker vast te stellen of dat dé aanleiding voor de inval was. 

Alleen Otto Frank overleefde de kampen, en keerde terug naar Amsterdam. Na zijn terugkeer gaf Miep Gies, die de onderduikers geholpen had, het dagboek aan hem terug. Otto Frank liet het publiceren, waardoor het Dagboek van Anne Frank uitgroeide tot één van de beroemdste boeken ter wereld. 

Bronnen:

Melissa Müller (1998) Anne Frank, de biografie. (Bert Bakker, Amsterdam)

 

Afbeelding:

By Unknown photographer; Collectie Anne Frank Stichting Amsterdam (Website Anne Frank Stichting, Amsterdam) [Public domain], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.