Terugblik 'muziek'
In de maand juni hebben we bij Isgeschiedenis ons ondergedompeld in de muziek. De klassieke grootmeesters, de kunst van het jodelen of de Nederlandse smartlap: wij belichtten het allemaal. Bovendien beschreven we ook muziektradities uit Azië, Afrika en zelfs de muziek van de native Americans. Muziek is overal en van alle tijden. Luister, lees en geniet nog één keer van de muziekgeschiedenis van de wereld.
Het belang en ontstaan van muziek
We begonnen de themamaand met een filosofische vraag: wat is het belang van muziek? Vervolgens bespraken we belangrijke ontwikkelingen in het maken van muziek in de Oudheid. In de Middeleeuwen maakten troubadours muziek voor het volk en aan het hof, terwijl de Gregoriaanse zangen in de kerk voor het eerst werden genoteerd. Het maken van muziek deed men met steeds meer instrumenten en na verloop van tijd kon men de favoriete artiesten op muziekspelers beluisteren.
De verschillende mondiale muzikale invloeden
In Japan maken de geisha's specialistische muziek, India brengt de ene na de andere hit uit voor Bollywood en kent een inspirerend snaarinstrument. In het Alpengebied ontstond het jodelen als communicatiemiddel. Mensen met een bepaalde levensbeschouwing combineren dit soms met een muziekstijl, zoals de rastafari met hun reggae en de inheemse bevolking van Amerika. Bij al deze muziekstijlen horen bijzondere instrumenten.
Muziek met een functie
Sommige muziek werd met een specifieke reden geschreven. Dit begon met de mars, die het ordelijk marcheren van soldaten mogelijk maakte. Gospel in kerken, volksliederen en worksongs tijdens werk aan het spoor zijn goede voorbeelden van het creëren van saamhorigheid. Protest kan ook een sleutelwoord zijn, bijvoorbeeld bij de muziek van Bob Dylan of de muziek die werd gedraaid op piratenzenders.
Beroemde muzikanten
Muzikanten die nu beroemdheid hebben vergaard, hoefden niet een hoge status te hebben in hun eigen leven. Componisten waren de eerste muzikanten die veel geld konden verdienen. Veel bekende musici stierven al op jonge leeftijd: de 27 club, Edith Piaf en Prince. In de laatste decennia zijn er weer nieuwe stromingen en nieuwe sterren, zowel in Nederland als mondiaal.