Treinvervoer naar de concentratiekampen

"Welkom op de trein met bestemming Auschwitz"

Een onbekend persoon heeft vorige week in een Belgische trein antisemitische uitspraken omgeroepen. De conducteur maakte haastig excuses over de intercom, maar de dader was al spoorloos verdwenen. De uitspraak ligt uiterst gevoelig, want als ‘definitieve oplossing op het ‘Jodenvraagstuk’ besloot het Duitse nationaalsocialistische opperbevel in 1941 op grote schaal joden en andere ‘unerwünschten’ te deporteren en om te brengen. Door middel van onder andere treinen werden ze naar de concentratiekampen vervoerd.

In 1941 gingen de nazi’s over tot de grootschalige vernietiging van de joodse bevolking in Europa. Voordat de concentratiekampen in gebruik raakten hadden Duitse soldaten en opsporingsgroepen al meer dan een miljoen Joden gedood. Op de Wannsee Conferentie, gehouden op 20 januari 1942 in Berlijn, werd een efficiëntere uitvoering van de Jodenvervolging besproken. Er waren al een aantal concentratiekampen opgericht in Polen en op de vergadering werd onder andere het transport naar de kampen vastgesteld.

Organisatie van het treintransport

Een aantal Duitse overheidsinstellingen zoals de Rijksveiligheidsinstelling, de Ordepolitie, het ministerie van Vervoerszaken en het ministerie van Buitenlandse zaken werden verantwoordelijk gesteld voor het transporteren van de ‘unerwünschten’. Adolf Eichmann, SS’er en tevens minister van Vervoerszaken, coördineerde het treinverkeer van en naar de concentratiekampen. Het Duitse Ministerie van Buitenlandse zaken onderhandelde met andere asmogendheden over het uitleveren van joden aan Duitsland.

Leefomstandigheden

Er reden treinen vanuit alle landen in Europa die door de Duitsers bezet waren. De treinreis duurde vaak dagen en de ‘passagiers’ werden slecht behandeld en niet gevoed. De enige sanitaire voorziening was vaak een emmer om de behoefte in te doen. Veel gevangenen stierven tijdens de reis wegens de slechte leefomstandigheden. Als de gedeporteerden probeerden te ontsnappen werden ze door de treinbewakers neergeschoten. 11 miljoen Joden en andere bevolkingsgroepen werden middels trein of ander vervoerd gedeporteerd naar de concentratiekampen.

Omroeping

Afgelopen week sprak een onbekende door de intercom van de trein Namen-Brussel: “Welkom op de trein met bestemming Auschwitz. Joden moeten uitstappen in Buchenwald.” Gezien de achterliggende geschiedenis van de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, ligt deze uitspraak uitermate gevoelig. Belgische treinmaatschappij NMBS laat weten een klacht in te dienen.

Meer weten

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!