wat is pinksteren?

Het verhaal van Pinksteren

Ieder jaar is het 49 dagen na Pasen Pinksteren. Veel Nederlanders verwelkomen de vrije dag, maar vaak weten zij niet waaraan zij dit te danken hebben. Het christelijke feest draait om de komst van de Heilige Geest na de hemelvaart van Jezus. Pinksteren werd in de middeleeuwen acht dagen lang gevierd en was verbonden met de lentefeesten.

Met Pinksteren wordt binnen het Christendom gevierd dat de Heilige Geest neerdaalde op Aarde. Na de kruisiging van Jezus Christus op Goede Vrijdag stond hij volgens de Bijbel na drie dagen op uit de dood. Dat moment wordt herdacht met Pasen.

Na de wederopstanding bleef Jezus nog veertig dagen bij zijn twaalf discipelen, die hem een groot gedeelte van zijn leven hadden gevolgd en werden gezien als zijn leerlingen. Jezus vertelde hen dat hij na veertig dagen naar de hemel zou gaan, wat op Hemelvaartsdag wordt herdacht, maar dat hij de Heilige Geest zou sturen.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


De Heilige Geest

Tien dagen na de hemelvaart van Jezus Christus daalde de Heilige Geest neer tijdens een gebed in Jeruzalem. Deze Heilige Geest zou de vorm aan hebben genomen van een soort vuur, dat zich verdeelde over de aanwezigen.

wat is pinksteren?

Na de verschijning spraken de apostelen plotseling in alle vreemde talen. De mensen op straat dachten dat zij dronken waren, totdat zij het evangelie in hun eigen taal hoorden. Dezelfde dag nog werden 3000 mensen gedoopt, waarmee de christelijke kerk zijn begin kent.

Pinksteren in de middeleeuwen

Tegenwoordig vieren we Pinksteren met een extra vrije dag op de maandag, maar in de middeleeuwen bestond Pinksteren uit een groot achtdaags feest. De viering van het begin van de lente viel samen met de christelijke feestdag en er waren veel niet religieuze gebruiken verbonden aan de Pinksterfeesten.

Een traditie die ook nu nog in sommige delen van Nederland bestaat is het kiezen van de ‘Pinksterbruid’, een soort Miss Lente. Om alle losbandige feesten die rondom Pinksteren waren ontstaan in te dammen werd Pinksteren in 1574 een officiële kerkelijke feestdag.

Pinksteren tegenwoordig

In Nederland staat Pinksteren steeds minder in het teken van de komst van de Heilige Geest. Er worden op Tweede Pinksterdag veel evenementen georganiseerd, zoals kermissen en popfestivals. Lang vond Pinkpop plaats tijdens het pinksterweekend, maar sinds 2008 vindt het festival later in het jaar plaats. Daardoor sluit het festival beter aan op andere Europese festivals, waarmee het volgens de organisatie makkelijker is om topacts aan te trekken en, niet onbelangrijk voor de festivalgangers, de kans op mooi weer is wat groter. 

Bronnen

Meertens Instituut, Pinksteren

Nationaal Historisch Museum, Wat vieren we met Pinksteren?

Wikipedia, Pinksteren

 

Afbeelding

Wikimedia Commons, Jean II Restout - Pentecote

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Religie: 

Special maand van de geschiedenis

Tijdelijke actie! Neem vóór donderdag 31 oktober een abonnement, dan ontvang je deze extra dikke special.

VOC

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 november een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het machtige hof van Hendrik VIII

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Zeppelin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.