De advent: aftellen tot kerstmis
De advent is in het christendom de benaming van de aanloopperiode naar kerst. Met de eerste zondag van de advent begint het liturgisch (kerkelijk) jaar. De advent begint traditioneel met de zondag die het dichtst bij het feest van de heilige Andreas (30 november). Daarom begint de advent niet altijd op dezelfde datum. Wel valt de eerste dag van de advent altijd tussen 27 november en 3 december.
De adventskleur
Tijdens de advent, een woord dat in het Latijn ‘komst’ betekent, wordt vooruitgekeken naar de komst van Jezus. Met kerst komt God naar de mens toe (God is mens geworden in de gedaante van Jezus). Tijdens de advent moet de mens juist naar God toe komen. De gelovigen moeten in deze tijd bezinnen en nadenken. Dat dit een periode van bezinning is, wordt verduidelijkt door de paarse gewaden die de priesters in deze periode dragen. Paars is in de katholieke kerk de kleur van bezinning en bekering.
Oorsprong de advent
De precieze oorsprong van de advent is onbekend. De eerste vermelding in literatuur is in het werk van de historicus Gregorius van Tours (538-594). In dit werk blijkt dat de advent in ieder geval al bestond in 480 na Christus. De precieze datum van de oorsprong is niet te achterhalen, sommigen stellen dat het al begon met de twaalf apostelen. Oorspronkelijk ging de advent gepaard met een periode van vasten.
Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!
Adventstradities
Er zijn verschillende tradities die bij de advent horen. Dit zijn adventskaarsen, de adventskrans en de adventskalender.
In sommige streken is de adventskalender populair. Deze begint op de eerste zondag van de advent. Elke dag heeft een soort luikje. Hierin zitten meestal stukjes chocola of speelgoed in voor kinderen.
De adventskrans is vooral populair in Duitsland en in Scandinavië, maar is intussen ook in Nederland bekend. In zijn originele vorm had de adventskrans 24 kleine en 4 grote kaarsen. Voor elke adventszondag werd een grote kaars aangestoken, voor elke gewone dag een kleine. Zo kon bijgehouden worden wanneer het kerstmis was.
De adventsperiode is vaak ook zichtbaar in huizen. Mensen zetten een kaarsenstandaard voor het raam met ruimte voor in totaal vier kaarsen. Elke kaars symboliseert een adventszondag. Op de laatste zondag voor kerst branden alle kaarsen in de standaard.
Meer lezen over kerst? In ons ons kerstdossier lees je alles over de geschiedenis en tradities van kerstmis.