Inhuldiging Koningin Wilhelmina
Op 6 september 1898 besteeg de 18-jarige prinses Wilhelmina de troon in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Om 11:00 uur vertoonde de nieuwe koningin zich vanuit het paleis in de Koningsmantel, opvallend was dat die voor de eerste koningin vrouwelijker was gemaakt. Men had de mantel ronder en minder militair van vorm gemaakt. De kerk zat gedurende de plechtigheid vol, ondanks dat er meerdere Kamerleden ontbraken. Nieuwe tradities ontstonden toen Koningin Emma een plaats kreeg op het podium naast Wilhelmina. Dit was ongebruikelijk om te doen, maar is sindsdien voortgezet als traditie.
Nieuwe troonopvolgster
Met de inhuldiging van haar dochter trad koningin Emma af, die vanwege het overlijden van Koning Willem III gezag voor haar dochter had waargenomen. Toen Wilhelmina vier jaar oud was overleed haar broer, Alexander. Dit maakt haar vanaf dit moment de officiële troonopvolgster. Zes jaar later overleed koning Willem III in 1890, toen Wilhelmina pas tien jaar oud was. Als gevolg van Wilhelmina’s jonge leeftijd nam koningin Emma het gezag van de troon voor de komende acht jaar op zich tot de prinses volwassen was.
Voorbereiding
Een dag voor de inhuldiging maakten koningin Emma en prinses Wilhelmina een toer met de Crème Calèche door het druk versierde Amsterdam ter voorbereiding op de inhuldiging van Wilhelmina die de volgende dag zou plaatsvinden. De straten werden uitbundig versierd door heel Nederland, 6 september zou dan ook een grote dag worden.
Gouden Koets
Koningin Wilhelmina had voor haar inhuldiging bekend gemaakt dat zij geen geschenken aan zou nemen, maar de stad Amsterdam liet toch een Gouden Koets voor de nieuwe koningin maken. Na verschillende telegrammen ontvangen te hebben besloot Wilhelmina de koets toch aan te nemen. Drie jaar later werd de nu welbekende koets voor het eerst gebruikt op 7 februari 1901, de huwelijksdag van de koningin.
Afbeelding
- Nationaal Archief, Inhuldiging van koningin Wilhelmina (...), 1898