In 1973 bezette een groep inheemse Amerikaanse bewoners 71 dagen lang het dorpje Wounded Knee. Deze bezetting duurde maanden, waarbij meerdere doden vielen
Inheemse volken van Noord-Amerika
Voordat de eerste Europese kolonisten in Noord-Amerika aankwamen, leefden er al honderden stammen op dit continent. Deze stammen waren vaak erg verschillend. Ze hadden allemaal hun eigen cultuur en geschiedenis, maar één ding hadden ze gemeen: de komst van de Europese kolonisten zette hun leven totaal op z’n kop. Op tal van manieren, vaak niet op een goede manier. Tegenwoordig zijn er in alleen de Verenigde Staten al 574 door de overheid erkende stammen, met allemaal hun eigen verhalen.
In deze rubriek zullen belangrijke gebeurtenissen, personen en organisaties uit de geschiedenis van de inheemse bevolking van Noord-Amerika aan bod komen. Van de eerste contacten tussen de Europeanen en de Lenape in 1524 en de bloedige King Philip’s War in 1675 tot aan de inheemse activistenorganisatie American Indian Movement die in de twintigste eeuw vocht voor gelijke rechten.
In de 19e eeuw moesten inheemse volken in Amerika vaak gedwongen verhuizen. De gedwongen verplaatsingen van de Trail of Tears zorgden voor duizenden doden.
Het verhaal van de eerste Thanksgiving is over de hele wereld bekend, maar veel minder mensen weten van de bloederige King Philip's War die volgde.
Het bloedbad van Wounded Knee is een van de grootste bloedbaden op Amerikaanse bodem, maar toch is deze naam voor velen onbekend. Wat is hier gebeurd?
Voordat de Amerikanen Manhatten, New York, bewoonden, waren de Nederlanders daar gevestigd. Daarvoor woonden de Lenape hier. Maar wie waren zij?