Aswoensdag

Betekenis van Aswoensdag

De eerste dag na carnaval is het Aswoensdag. Aswoensdag is vooral een belangrijke dag binnen de katholieke kerk. Op deze dag begint de vastentijd: de periode van zes en een halve week voor het Paasfeest waarin men afziet van allerlei dagelijks genot.

Verschillende manieren van vasten

De manier waarop wordt gevast verschilt per regio, sommige katholieken eten geen vlees of zuivel in deze periode, terwijl anderen zes dagen van de week geen televisie proberen te kijken. Op Aswoensdag is het volgens de katholieke leer, net als op Goede Vrijdag, verplicht om slechts één maaltijd te nuttigen gedurende de hele dag.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Veertig dagen

Hoeveel dagen er gevast moest worden stond in de vroege Christelijke kerk niet vast. Eerst werd het vastgesteld op een periode van 42 dagen, maar sinds de 7e eeuw is dit uitgebreid naar de laatste 46 dagen voor Pasen. Omdat Pasen elk jaar op een ander moment in het jaar valt, staat ook de datum van Aswoensdag niet vast. Het valt echter altijd in februari of maart.

Op zondagen wordt er niet gevast, waardoor de vastenperiode ook wel bekend staat als ‘de veertigdagentijd’. Deze veertig dagen verwijzen naar de veertig dagen die Jezus Christus in de woestijn van Judea zou hebben doorgebracht om te vasten en om de verleiding van de Duivel te weerstaan.

askruisje

De ‘as’ van Aswoensdag

Oorspronkelijk was Aswoensdag bedoelt voor mensen die grote zondes hadden begaan. Ze werden op die dag in de kerk met as bestrooid en mochten elkaar niet meer zien tot de avondmaalviering op Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen. Vanaf de 8e eeuw werd de boetedoening algemener opgevat met een vastenperiode en kregen alle kerkgangers as over zich heen gestrooid. Tegenwoordig tekenen priesters met as een kruis op het voorhoofd van de gelovige. Aswoensdag wordt ook gelinkt aan de eindigheid van het leven van de mens op aarde. Vaak wordt er op deze dag gelezen uit het Bijbelboek Genesis: “stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.”

Meer lezen over de tradities rondom Pasen en Carnaval? In onze dossiers over Pasen en Carnaval lees je alles over deze feesten.

Afbeelding:

Bronnen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Personen: 

Religie: 

Onderwerpen: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!