Geen afbeelding beschikbaar

Oorlogsverklaring aan Duitsland

Op 3 september 1939 is de maat vol. Nadat Duitsland twee dagen eerder Polen binnen is gevallen, besluiten Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk Nazi-Duitsland de oorlog te verklaren. De Tweede Wereldoorlog is een feit. Meer dan vijf jaar lang zal de strijd tegen Duitsland voortduren.


Met het Verdrag van Versailles in 1919 werd besloten Duitsland een aantal gebieden te ontnemen. Dit was een van de maatregelen die werden genomen tegen Duitsland, die indertijd de Eerste Wereldoorlog had verloren. Maar de nationaal socialisten die in de jaren dertig in Duitsland aan de macht kwamen, wilden deze gebieden terug en wensten daarnaast nog meer gebiedsuitbreiding.


Duitse ambities


Eerst probeerde de Duitsers het in Tsjechië-Slowakije. In maart 1938 bezette Duitsland Tsjechië. In dit land woonden veel Duitsers, wat dan ook een grote reden voor Hitler was om over te gaan op bezetting van het land. Slowakije werd een Duitse vazalstaat. Duitsland wilde ook de Poolse gebieden weer in handen krijgen en voerde druk uit op het land. Polen weigerde op de Duitse wensen in te gaan. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hadden door dat Duitsland in korte tijd probeerde meer gebieden in handen te krijgen en zagen de dreiging die Polen boven het hoofd hing. Zodoende beloofden de twee landen Polen te beschermen tegen een eventuele inval van de Duitsers.


Inval Polen


Op 1 september 1939 viel Duitsland Polen aan. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zeiden zich te zullen houden aan hun afspraak Polen te beschermen en te verdedigen tegen Duitsland. In eerste instantie stelden beide landen aan Duitsland een ultimatum. Als Duitsland Polen niet zouden verlaten, zou dat verstrekkende gevolgen hebben. Toen het ultimatum op 3 september verstreek en de Duitse troepen zich alsnog in Polen bevonden, was de maat vol. Zowel Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk verklaarde Duitsland die dag nog de oorlog. De Tweede Wereldoorlog barstte los en het zou nog jaren duren voordat rust terugkeerde in Europa.  


Tot echte gevechten kwam het echter niet. In Finland probeerden de Russen hun successen in Polen te herhalen tijdens de korte maar bloedige Winteroorlog. In West-Europa lanceerde alleen Frankrijk op 7 september het Saaroffensief en bezette enkele weken een klein stukje Duitsland. Maar al op trokken de Fransen zich terug naar hun eigen forten en stellingen langs de grenzen. Alleen hoog in de lucht en ver weg op zee streden piloten en marinemensen in kleine geïsoleerde gevechten. Deze periode werd bekend als de Phoney War, de Schermeroorlog. Pas in het voorjaar van 1940 barstte geweld echt los, toen Duitsland in april Noorwegen en Denemarken aanviel. 

Bronnen


Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt