Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft nieuw beeldmateriaal uitgebracht van het door de Japanners bezette Nederlands-Indië.
Soekarno
De relatie tussen Nederland en Indonesië is sinds de onafhankelijkheid van laatstgenoemde vaak gespannen geweest. Hoe is dit zo gekomen?
Oorspronkelijk werd de stad Jakarta opgericht als Sunda Kelapa in 397. Gedurende de 17de eeuw werd de stad een belangrijke handelspost voor Nederlanders.
In de geschiedenis werden over de hele wereld honderden staatsgrepen gepleegd. In dit artikel lichten we vijf geslaagde staatscoups uit.
Op 15 november 1946 werd het akkoord van Linggadjati gesloten, een eerste stap naar Indonesisch zelfbestuur, zoals werd gedacht.
Op 15 augustus herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië bij het Indisch Monument in Den Haag. Waarom is die herdenking niet bekend?
Na de onafhankelijkheid van Indonesië hield Nederland nog ruim 10 jaar vast aan Nieuw-Guinea. Begin jaren 60 kwam het bijna tot een conflict in dit gebied.
Indonesië beschouwt 17 augustus 1945 als hun officiële Onafhankelijkheidsdag. Nederland heeft dit echter nooit juridisch zo erkend, waarom niet?
Na de Japanse overgave in Zuidoost-Azië, ontstond in Indonesië een machtsvacuüm. Daarmee brak er een zeer gewelddadige periode aan: de Bersiapperiode.
Tussen 1947 en 1949 vond 'politionele acties' plaats in Indonesië. Nieuw bewijs duikt op dat Nederlandse militairen standrechtelijke executies uitvoerden.
'Deze film zal de geschiedenis 180 graden doen draaien', aldus regisseur Joshua Oppenheimer over The Act of Killing.
Soekarno en Hatta waren de drijvende krachten achter de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië. Uiteindelijk zijn ze uitgeroepen tot nationale helden