Dossier operatie Market Garden
Deze maand, september 2024, is het tachtig jaar geleden dat operatie Market Garden plaatsvond in Nederland. Tijdens dit offensief hoopten de geallieerde strijdkrachten strategisch gelegen bruggen bij de Nederlandse rivieren te veroveren, om vanaf hier door te kunnen stoten naar de rest van Nederland en Duitsland. Maar hoe verliep dit offensief? En wat ging er precies goed en minder goed? In dit dossier geven we antwoord op die vragen en nog veel meer.
Vijf vragen en antwoorden
Hoe groot was operatie Market Garden eigenlijk? Wat zou er gebeurd zijn als de slag wel was gewonnen? En waarom was Arnhem het doel? Hoogleraar militaire geschiedenis Herman Amersfoort geeft antwoord op deze en meer belangrijke vragen over dit grote offensief.
Lees meer over deze vragen en meer
De Slag om Nijmegen
Hoewel de meeste mensen bij Market Garden aan de Slag om Arnhem denken, was de operatie veel groter. Een belangrijk doel was om de Waalbrug en de Spoorbrug bij Nijmegen in te nemen. Hier werd ook bitterhard om gevochten. Hoe zag de Slag om Nijmegen er eigenlijk uit?
Lees meer over de Slag om Nijmegen
De spoorwegstaking van 1944
Tijdens operatie Market Garden riep de Nederlandse regering vanuit Londen op tot een landelijke spoorwegstaking. Het doel was om zo de Duitsers te hinderen op een kritiek moment. Dit plan leek op papier een goed idee, maar was dit wel een verstandige staking?
Lees meer over de spoorwegstaking van 1944
Meer lezen over operatie Market Garden? Ter gelegenheid van de herdenking van 80 jaar Market Garden heeft Geschiedenis Magazine 6 van 2024 een special over operatie Market Garden. Daarin wordt het masterplan van Montgomery van dichtbij bekeken, kijken we naar de gevolgen voor de inwoners van Nijmegen en zien we hoe de Duitsers water als wapen inzetten.
Geschiedenis Magazine ligt nu in de winkel. Of bestel online.
Hell's Highway bemoeilijkt doel voor geallieerden
Luchtlandingstroepen moesten de belangrijke bruggen overnemen bij operatie Market Garden. Zij zouden vervolgens afgelost worden door grondtroepen. Deze grondtroepen kwamen vanuit België en zouden via Eindhoven, Veghel en Nijmegen naar Arnhem doortrekken. De weg die zij moesten afleggen zat vol tegenslagen, en werd door de soldaten al snel ‘Hell’s Highway’ genoemd.
De rol van het verzet bij Arnhem
Wat veel mensen niet weten, is dat het verzet een belangrijke rol speelde bij de Slag om Arnhem. Hoe groot de rol van het Nederlandse verzet nou écht was, werd pas jaren later duidelijk, na onderzoek van het Airborne Museum. Wat heeft het museum gevonden wat betreft het Arnhemse verzet bij Market Garden?
Lees meer over de rol van het verzet bij Arnhem
Mislukking van de operatie
Operatie Market Garden wordt gezien als een van de grootste mislukkingen van de geallieerde troepen gedurende de hele Tweede Wereldoorlog. Door tegenslagen lukte het niet om de bruggen over de Rijn in te nemen. Maar waar zaten deze tegenslagen precies in? En hoe komt het dat de operatie niet volgens plan verliep?
Lees meer over hoe de operatie uitliep op een fiasco
Herkomst van de uitspraak 'een brug te ver'
De uitspraak een brug te ver gaan wordt regelmatig gebruikt in situaties waarin een doel onhaalbaar blijkt te zijn. Ondanks dat deze uitspraak in onze samenleving zit gesmolten, is het nog een relatief nieuw gezegde. Pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd deze uitspraak populair. Waar komt deze uitspraak vandaag en waarom kwam het toen op?
Lees meer over de uitspraak 'een brug te ver'
A bridge too far
De film A bridge too far uit 1977 is misschien wel een van de meest bekende films over de Tweede Wereldoorlog. Geregisseerd door Richard Attenborough is deze film gebaseerd op het gelijknamige boek door Cornelius Ryan uit 1974 en vertelt het verhaal over operatie Market Garden. Toen deze film werd gemaakt, was het de duurste film tot dan toe en de film had alles om een succes te worden. Maar wat vond Attenborough zelf van het plan?
Lees meer over de film A bridge too far
Fietsen in het spoor van Market Garden
In alle verhalen over Operatie Market Garden is een hoofdrol weggelegd voor de parachutisten die de bruggen dagenlang in handen moesten zien te houden. Maar het Britse 30e Legerkorps speelde een net zo belangrijke rol. Vanuit het Belgische Leopoldsburg moest het legerkorps in enkele dagen zien op te rukken tot Arnhem. De route die zij aflegden, kwam bekend te staan als Hells Highway. Magazine Bike explorer legde de route van het Britse legerkorps van Leopoldsburg tot Arnhem.