Op 16 augustus 1858 werd er voor het eerst een telegram gestuurd via een telegraafkabel. Hierdoor werd snellere communicatie over de hele wereld mogelijk.
Uitvindingen
Veel gebruiksvoorwerpen zijn zo vanzelfsprekend geworden dat het bijna onvoorstelbaar is dat mensen eeuwenlang zonder deze uitvindingen geleefd hebben. In de rubriek ‘Uitvindingen’ werpt IsGeschiedenis elke week een licht op het ontstaan en de soms eeuwenlange ontwikkeling van spullen die inmiddels onmogelijk weg zijn te denken uit ons dagelijks leven.
Het is wetenschappers eindelijk na 120 jaar gelukt om de werking van het 2000 jaar oude mechanisme van Antikythera te ontrafelen. Hoe hebben ze dit gedaan?
Knikkeren is nu weer helemaal in, maar wist je dat knikkeren al duizenden jaren oud is? Wat is het verhaal achter deze tijdloze rage?
Gustav Zander was de eerste die actief een verband legde tussen fysieke inspanning en het algemeen welzijn van het lichaam. Wat hield zijn methode in?
in 1752 kwam Benjamin Franklin met zijn grote uitvinding. De bliksemafleider redde niet alleen talloze mensenlevens, maar had ook grote culturele invloed.
Er gaan veel verhalen rond over de gezondheid van Da Vinci. Want waarom kon hij meerdere van zijn schilderijen uit zijn laatste jaren niet afmaken?
8 maart is internationale vrouwendag. Daarom kijken wij terug naar wat vrouwelijke voorlopers uit de geschiedenis.
De Zwitsers staan bekend om hun lekkere chocolade. Maar de cacaoplant is een tropische plant. Hoe komt al die chocola dan toch in Zwitserland terecht?
Van slapen op bladeren tot de luxe boxsprings van tegenwoordig, wij beschrijven de evolutie van het bed.
Het Nederlands Instituut voor Militaire geschiedenis heeft duizenden luchtfoto’s van Nederland openbaar gemaakt. Hoe ontstond de luchtfotografie eigenlijk?
Bij "koffiehuis" denk je misschien aan een softdrugs-winkel, maar ooit bestonden er echte koffiehuizen. Het waren de voorlopers van de moderne horeca.
Het slingeruurwerk werd in 1656 uitgevonden door Christiaan Huygens. Deze uitvinding was zeer belangrijk in de ontwikkeling van de tijdmeting.
Pagina's
