In 1953 werden Nederland en delen van België en het Verenigd Koninkrijk getroffen door een van de grootste natuurrampen van de twintigste eeuw: de Watersnoodramp van 1953. In dit dossier lees je meer over wat er in die nacht gebeurde, maar ook hoe het na de ramp verder ging.
Nederland en het water
Het water is altijd een vijand van Nederland. Dat bleek in 1995, toen de grootste evacuatie sinds de Tweede Wereldoorlog plaatsvond, vanwege dreigend water
Strandjutten was eeuwenlang voor veel mensen een meer dan welkome aanvulling op de dagelijkse inkomsten. Maar wetgeving tegen strandjutten is net zo oud.
In januari 1916 breken de dijken van de Zuiderzee door. De paniek is groot. Uiteindelijk weet Cornelis Lely de oplossing.
Op 19 maart 1784 braken de dijken bij Haalderen, waarna vrijwel het hele dorp door het water werd weggevaagd.
Al in de middeleeuwen kregen burgers en boeren de kans om in een heemraad plaats te nemen. Heemraden adviseerden de dijkgraaf over het waterschap.
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 braken op veel plaatsen in het zuidwesten van Nederland de dijken. De watersnood kostte 1836 mensen het leven
Op 18 november 1421, de dag van Sint Elisabeth, braken de dijken na een zware storm. Duizenden mensen verdronken en de ramp was het begin van de Biesbosch.
In 1850 waren er in Nederland 3500 kleine waterschappen. Vandaag de dag zijn het er niet meer zoveel. Waar komen die waterschappen vandaan?
In Leiden wordt vandaag het Leidens Ontzet van 3 oktober 1574 gevierd.
Het Scheepvaartmuseum heeft een nieuw meesterwerk in de collectie: Gezicht op het IJ en 's Lands Zeemagazijn te Amsterdam, bij laag water in 1664 van Reinier Nooms, alias Zeeman.
Wat zijn de Internationale Hanzedagen? “De Hanzedagen zijn bijeenkomsten van Hanzesteden.