De Joodse arts Marie Stoppelman werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen om met kamparts Josef Mengele te werken. Wat is haar verhaal?
Amsterdam
In januari 1903 staakten arbeiders in de Amsterdamse haven. Die staking sloeg over naar de spoorwegen en leek uit te lopen op een grote nationale staking.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd Nederland honderden keren gebombardeerd. Dit waren de grootste bombardementen uitgevoerd door de Duitse Luftwaffe.
In 1968 brak er een ‘revolutiejaar’ uit; in steden over de hele wereld kwamen jongeren in opstand tegen het gezag.
“Het leek wel oorlog!”, de woorden van politieagent De Weerd spreken boekdelen.
Nederland staat met 22 miljoen fietsen en 32,000 kilometer fietspad wereldwijd bekend als hét fietsland van de wereld. Maar hoe komt dat eigenlijk?
De dreiging van een atoombom was ook in Nederland tijdens de Koude Oorlog groot. De overheid trof daarom voorbereidingen, maar hoeveel die echt hielpen...
Tegenwoordig worden veel auto’s in Nederlandse stadscentra geweerd door autovrije of autoluwe zones. Zo neemt de luchtkwaliteit toe en wordt het centrum van de stad aantrekkelijker.
Hoe ontwikkelde het kleine vissersdorpje aan de Amstel zich in de loop van de eeuwen tot een handelscentrum en bloeiplaats van kunst en cultuur?
Na het succes van de Rasphuizen verscheen in 1597 het eerste tuchthuis voor vrouwen, beter bekend als het Spinhuis. Deze tuchthuizen waren opgericht zodat vrouwen een celstraf uit konden zitten en zichzelf nuttig konden maken met arbeid.
1914, de Eerste Wereldoorlog breekt uit en hoewel Nederland neutraal blijft, komt het land al gauw in de problemen.
Op 6 september 1898 besteeg de 18-jarige prinses Wilhelmina de troon in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.