Home » Inhoudelijke tags

Religieus geweld

From Wikimedia Commons
Reportage - 2 okt 2020

Tegenwoordig geloven mensen in verschillende religies, dit kan en mag hier in Nederland. Toch is dit niet altijd zo vanzelfsprekend geweest.Tot in de zestiende eeuw was het katholieke geloof dominant. Wie niet volgens de katholieke wijze naar de kerk ging, stond al snel te boek als ketter.

Twee gewapende opstandelingen van de Iraanse Revolutie, 11 februari 1979. Bron: Wikimedia Commons.
Reportage - 5 jul 2019

De vierde terroristische golf is religieus gemotiveerd. Deze golf kwam met name op gang door extremisten uit het islamitische geloof. Maar hoe brachten deze ontwikkelingen een golf van aanslagen op gang?

Willem van Oranje / Willem de Zwijger portret - Adriaen Thomasz. Key
Nieuws - 5 mei 2019

Willem van Oranje, ook wel Willem de Zwijger genoemd, werd geboren op 24 april 1533 op het Duitse slot Dillenburg. In 1584 wordt hij vermoord in Delft.

Katholieke kerk Ierland geschiedenis
Nieuws - 27 aug 2018

Lange tijd was Ierland een katholiek bolwerk. Toch was het bezoek van de Paus er een stuk minder drukbezocht dan 40 jaar geleden. Hoe is dit zo gekomen?

Heet ijzer
Reportage - 26 mrt 2018

‘Het is een heet ijzer om aan te tasten’ wordt wel gebruikt om een lastige zaak mee te beschrijven. Hoe komt een heet ijzer in deze uitdrukking terecht?

Bestandstwisten
Nieuws - 24 nov 2017

Midden in de Nederlandse Opstand brak er een ruzie uit tussen protestantse facties die de geschiedenis inging als ‘de Bestandstwisten’. Waar ging dat over?

Balthasar Gerards vermoordt Willem van Oranje
Nieuws - 17 nov 2017

Het is misschien wel de beruchtste gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis: de moord op Willem van Oranje. Wat gebeurde er ook alweer?

Philips II en Willem van Oranje
Nieuws - 16 nov 2017

Filips II verklaarde Willem van Oranje in 1580 vogelvrij en beledigde hem veelvuldig. De Prins verweerde zich en maakte de koning op zijn beurt zwart.

De Zielenvisserij
Nieuws - 15 nov 2017

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog droegen schilders hun steentje bij door met penseel en linnen de strijd en de hoofdrolspelers te strategisch te verbeelden.

Portret van Alexander Farnese
Nieuws - 14 nov 2017

De Italiaanse Alexander Farnese was onder het Spaanse bewind van Filips II landvoogd van de Nederlanden van 1578 tot 1592, tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Onthoofding edelen Brussel
Nieuws - 10 nov 2017

Op 1 juni 1568 werden achttien Nederlandse edelen door de Hertog van Alva onthoofd als represaille voor de Slag bij Heiligerlee.

Slagveld bij Winschoten, ets van Frans Hogenberg
Nieuws - 3 nov 2017

De Slag bij Heiligerlee in 1568 was de eerste veldslag van Willem van Oranje tegen de Hertog van Alva op Nederlands grondgebied.

Pagina's

Abonneren op Religieus geweld