Romeinse vrouwen werk

Romeinse vrouwen aan het werk

Politicus, gladiator, militair... Veel werk dat in het Romeinse rijk werd beoefend, was weggelegd voor mannen. Over banen voor vrouwen wordt minder geschreven. Mochten vrouwen in het Romeinse rijk wel werken? Zo ja, wat voor werk deden deze vrouwen?

Rijke vs. arme vrouwen

Het was afhankelijk van de rijkdom van een gezin, of de vrouw moest werken. Een rijke vrouw hoefde vrijwel nooit te werken, een arme vrouw vaak wel. Daarnaast moesten er door de vrouw huishoudelijke taken worden uitgevoerd en kinderen opgevoed worden. Alleen rijke vrouwen hadden slaven die dit deden, waardoor deze vrouwen genoeg tijd hadden voor vermaak.

Werk op het platteland en in de stad

Romeinse vrouwen werk arbeid De meeste vrouwen waren erg arm en moesten buitenshuis aan de slag. Op het platteland werkten de mannen op het veld en regelden de oogst. De vrouwen moesten daarentegen taken uitvoeren zoals kaas maken, wol plukken en dit vervolgens wassen, spinnen en weven. In de steden waren vrije vrouwen vaak aan het werk samen met hun mannen. Ze moesten dan helpen met een ambacht, bijvoorbeeld met wol werken of voedsel verkopen. Het was ook mogelijk dat vrouwen werkten als verloskundige, kinderjuffrouw, kappers en naaisters in elitaire families. Een grote groep vrouwen was entertainer, bijvoorbeeld een prostituee of acteur. Deze banen stonden niet hoog in de sociale klasse. De vrouwen die werkten in de entertainment zouden zelfs niet mogen trouwen. Er zou daarnaast bewijs zijn dat een aantal vrouwen zelfs gladiator is geweest. Werkende vrouwen werden door veel Romeinse mannen niet gewaardeerd.

Religieuze baan

Priesteres zijn was wél een baan die sociaal geaccepteerd was voor vrouwen. Deze rol was echter alleen weggelegd voor vrouwen uit de belangrijkste families in de bovenste laag van de bevolking.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Slavernij

Een groot gedeelte van de Romeinse economie was gebaseerd op slavernij. Er is geschat dat meer dan 25% van de Romeinse bevolking slaaf was. Een rijke familie kon zelfs 500 slaven bezitten. De meeste slaven deden werk in de landbouw, huishoudelijke taken of constructiewerk. Geleerde slaven konden meer gewaardeerde banen beoefenen zoals onderwijzen, boekhouden en geneeskunde. Dit waren meestal Grieken. Vrouwelijke slaven deden meestal de huishoudelijke taken. Soms werkten zij ook mee in de landbouw.

Voor Romeinse vrouwen was het dus afhankelijk van je rijkdom en woonsituatie (in de stad of op het platteland) of de vrouw moest werken en wat voor werk ze dan zou moeten doen. Een kwart van de Romeinse bevolking was slaaf. Slaven konden werken in veel verschillende sectoren.

Dit artikel is geschreven binnen het kader van de Nationale Romeinenweek in 2019. In deze week wordt er extra aandacht besteed aan de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dat jaar als thema de Romeinse vrouw. Romeinse vrouwen bleken namelijk vaak ten onrechte onderbelicht in de geschiedenis. Vrouwen maakten wel degelijk een belangrijk deel uit van de Romeinse samenleving.

Meer weten over Romeinse vrouwen? In ons dossier van de Romeinenweek lees je alles over ze.

Bronnen

Afbeelding

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Partners: 

Beschavingen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.