Terugblik ‘Tussen Droom & Daad’

Lees hier de hoogtepunten terug van de themamaand vol dromers, wereldverbeteraars en daders. Met dit thema konden we als redactie alle kanten op. Door interessante lijstjes van historische dromers te publiceren en door in te zoomen op beroemde droom-speeches. Maar ook door pijnlijke, mislukte dromen uit te lichten en vrouwen met bijzondere dromen voor het voetlicht te brengen.

Ingelijste dromers

De themamaand werd afgetrapt door een inspirerende lijst van 8 burgerrechtenactivisten. Aan de hand van hun eigen, memorabele quotes werd hun leven beschreven. Daarnaast maakten we een lijstje van invloedrijke sprookjesschrijvers, die hun dromen verwerkten in bekende sprookjes. Natuurlijk kon ook een lijstje van 5 – soms wat uitzonderlijke, maar invloedrijke – religieuze visionairs niet ontbreken. Tot slot werden nog 5 literaire juweeltjes onder de loep genomen (waaronder Frankenstein), waarin zowel een utopie of nachtmerrieachtige dystopie wordt beschreven.

Dromen in duigen

De geschiedenis kent ook vele dromers wiens dromen nooit (helemaal) uitkwamen. Zo was daar de protestgeneratie van de jaren ’60 & ’70, die droomde van een stad vol witte fietsen, tuintjes op auto’s of een communistische heilsstaat . Ook de droom van Willem I viel in duigen, de samenvoeging van de noordelijke en zuidelijke Nederlanden was maar voor heel even een succes. Maar ook: de idealen en dromen van de Franse Revolutie die door ‘eigen’ leiders als Robespierre en Napoleon op een pijnlijke manier werden ondermijnd. We rondden de week af met de droom (en nachtmerrie) van het Derde Rijk. Hoe kwam deze ‘droom’ tot stand? En: wat waren de idealen van het Derde Rijk?

Speeches van dromers

Eén van de beroemdste speeches in de filmgeschiedenis is onmiskenbaar die van Charlie Chaplin in The Great Dictator, de redactie onderzocht de invloed en betekenis van deze speech. Daarnaast betrad Nasrin Dchar het ‘podium’ van IsGeschiedenis. We onderzochten de invloed van de speech die hij hield bij een Gouden Kalf uitreiking, waarin hij verkondigde Nederlander te zijn, maar ook Marrokkaan. Natuurlijk kon in deze themaweek een (wat onbekendere) speech van Mahatma Gandhi niet ontbreken. Na al deze invloedrijke speeches volgt vanzelf de vraag: hoe schrijf ik zélf een historische speech? Wij gaven 7 tips aan de hand van historische voorbeelden.

Vrouwelijke dromers

Omdat er in de rest van de themamaand bijna geen invloedrijke vrouwelijke idealisten en dromers voor het voetlicht kwamen, schreven we deze week het levensverhaal van een aantal vrouwen die met hun dromen het verschil maakten. De Franse heldin Jeanne ‘d Arc, de conservatieve Iron Lady Margaret Thatcher, de vrouwenrechtenstrijdster die aan jiu-jitsu deed – Edith Garrud en tot slot onze eigen koningin Wilhelmina.

Lees hier alvast meer over onze volgende themamaand, over ‘de Oriënt’.

Partners: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!