Terugblik 'De Oriënt'

stempel-november-deorientLees hier de hoogtepunten terug van onze Oriënt-themamaand. Want: wat is de Oriënt nu precies? Het heeft veel te maken met stereotypen, met hoe het Westen het Oosten zag (en ziet), met de ‘luie’, ‘domme’ Arabier en de sprookjes van 1001 Nacht, maar ook met prachtige kunstwerken en de plaatselijke afhaalchinees. Ga je nog één keer mee op ontdekkingstocht?

Wat is de Oriënt?

In het allereerste artikel van deze themamaand bespraken we het moeilijkste, maar ook interessantste begrip van deze themamaand: oriëntalisme. Ofwel: de westerse blik op het 'Oosten'. Vervolgens pakten we de 'Historiën' van de Griekse geschiedschrijver Herodotus erbij, het bleek dat de Grieken ook vreemde ideeën hadden over het Oosten: zo zouden alle Egyptenaren kroeshaar hebben. Tot slot werd bekeken hoe het Oosten werd gepresenteerd in de Westerse kunst aan de hand van een schilderij, een opera en een reisverslag

Reizen naar de Oriënt

Voor deze themaweek verzamelden we de mooiste verhalen over de Oriënt Express, de trein die reizigers in de 19e & 20e eeuw van Parijs naar Istanbul bracht. Ook verbaasden we ons over de Wereldtentoonstellingen in de 19e eeuw, waar 'Indische inlanders' en 'Surinaamsche inboorlingen' als een soort aapjes in de dierentuin aan het publiek werden getoond.Verder lichtten we nog een aantal interessante reisverslagen uit, waarin bijvoorbeeld beweerd werd dat het Oosterse eten (rijst) wel slecht moést zijn voor de hersenen. Tot slot onderzochten we de heuse Egyptomania die heerste in het 19e-eeuwse Europa. 

De Oriënt in de kunst

In de prachtige opera (en later musical) Aida zitten verschillende stereotype beelden van het exotische Oosten, ontdekten we in dit artikel. Wat hebben de sprookjes van 1001 nacht precies te maken met de Oriënt? Daar lees je alles over in 1001 nacht & een ware Turkomanie. Daarnaast bekeken we de 4 indrukwekkende schilderijen van kunstenaars die gefascineerd raakten door het 'verre, exotische Oosten'. Tot slot onderzochten we de geschiedenis van de 'afhaalchinees' in Nederland, hoe 'chinees' is dat eten nu eigenlijk? 

De Oriënt ná de 19e eeuw

Wie kent ze niet? De beroemde Disneyfilms die zich afspelen in het verre Oosten, zoals Aladdin en Mulan. Lees hier over de bijzonder barbaarse stereotypen die Disney gebruikt in Aladdin. De redactie onderzocht daarnaast 5 Nederlandse woorden en uitdrukkingen en hun koloniale (Oosterse) oorsprong. Wist je bijvoorbeeld dat het woord 'pienter' een Javaanse oorsprong heeft? Tot slot werd eens kritisch gekeken naar de immigratie van Chinezen en Japanners naar Amerika, tijdens én na de 19e eeuw was de 'American Dream' niet voor deze volken bestemd. 

Partners: 

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.