1946-2000 | Wederopbouw & Koude Oorlog

Kogels
Nieuws - 21 mrt 2024

Een paar jaar na de Koude Oorlog stopte de laatste munitiefabriek in Nederland, maar inmiddels wordt de roep om nieuwe fabrieken luider. Wat is er gebeurd?

De geschiedenis van de heavy metal
Nieuws - 12 mrt 2024

Voor de ene muziekfan is het hemels en voor een ander is het pure herrie: heavy metal. Hoe is heavy metal ontstaan, en hoe is het geworden wat het nu is?

wandelen als politiek
Reportage - 11 mrt 2024

Tegenwoordig wandelen we voor ontspanning of gezondheid. Maar honderd jaar geleden was wandelen óók een uiting van emancipatie en politiek. Door samen de natuur en de stad in te trekken, maakten achtergestelde groepen zich zichtbaar voor het publiek en versterkten zij hun onderlinge solidariteit. Hoe zag dat eruit?

Meerdere stukken van playmobil
Nieuws - 5 feb 2024

In februari 2024 bestond Playmobil vijftig jaar. In de jaren na 1974 is Playmobil uitgegroeid tot een van de populairste speelgoedmerken.

Vrijwillgers van de KLD op een van de Luchtwachttorens
Nieuws - 10 jan 2024

In Nederland zijn vandaag de dag nog een aantal herinneringen aan de Koude Oorlog terug te vinden, zoals de luchtwachttoren. Waar dienden deze voor?

Spandau gevangenis, Rudolf Hess
Nieuws - 10 okt 2023

De Spandaugevangenis werd een tijd lang 'de duurste van Europa' genoemd. In deze gevangenis zaten na de Tweede Wereldoorlog veroordeelde nazi's gevangen.

fossiel vechtende dinosauriers
Reportage - 5 okt 2023

In de jaren 60 van de vorige eeuw leidden een aantal expedities onder leiding van de Poolse Zofia Kielan Jaworowska tot een aantal vondsten die een aantal paleontologische raadsels oplosten. Ze vonden zelfs een 'smoking gun' fossiel.

De Nijlpaarden van Pablo Escobar zorgen voor grote problemen in Colombia
Nieuws - 3 okt 2023

Colombia kampt al lange tijd met een wel heel bijzondere plaag: een nijlpaardenplaag. De nijlpaarden zijn een overblijfsel uit de tijd van Pablo Escobar

Muurschildering van de legendarische Tupac Shakur
Nieuws - 2 okt 2023

Tupac Shakur heeft nog altijd een legendarische status onder rapliefhebbers. Wie was hij, en hoe kwam hij 27 jaar geleden aan zijn noodlottige einde?

Foto door ing. K.J. Westhoeve via Bevrijdingsmuseum Zeeland
Nieuws - 8 aug 2023

Beelden van Kommer Jan Westhoeve laten drooglegging van Walcheren zien na de Tweede Wereldoorlog.

Grace Kelly achter stuur in auto tijdens film 20e eeuw
Nieuws - 3 jul 2023

Grace Kelly staat bekend om haar leven als filmster, maar bovenal om haar sprookjesachtige huwelijk met prins Rainier III van Monaco.

Vlag uithangen Nederland eindexamen geslaagd
Nieuws - 14 jun 2023

Soms in juni, soms in juli, maar altijd ergens halverwege het kalenderjaar zijn de tassen die aan vlaggen hangen niet te tellen. In de stad of op het platt

Pagina's

Abonneren op 1946-2000 | Wederopbouw & Koude Oorlog