Moslims bidden in moskee in Banglaseh

De 11 islamitische vieringen, herdenkingen en feestdagen

Net als iedere andere wereldgodsdienst heeft de islam zijn eigen vieringen en feestdagen. Officieel heeft de islam maar twee feestdagen: het Offerfeest en het Suikerfeest. Daarnaast kent de islam verschillende dagen of periodes waarin belangrijke gebeurtenissen in de islamitische geschiedenis herdacht worden. IsGeschiedenis neemt je mee langs de belangrijkste islamitische momenten in een jaar.


De islamitische kalender


Islamitische herdenkingen en vieringen worden berekend volgens de Hijra. De Hijra is de islamitische maankalender. Volgens de Koran geeft de maan de tijd aan; dit betekent dat de islam geen seizoensgebonden feesten viert. Dit betekent echter ook dat het soms lastig is precies te bepalen wanneer een herdenking of viering begint. De islamitische kalender is 11 tot 12 dagen korter dan de christelijke, of de Gregoriaanse kalender, die in Nederland gebruikt wordt. Vanuit het oogpunt van de Gregoriaanse kalender begint het islamitische Nieuwjaar bijvoorbeeld ieder jaar op een andere dag.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



1. Mawlid an-Nabi (De geboortedag van Mohammed)


Op deze dag herdenken moslims de geboorte van de profeet Mohammed. De profeet Mohammed werd geboren in de derde maand van het islamitische maanjaar: op de christelijke kalender het jaar 570 na Christus. Ter ere van de profeet wordt er deze dag zoet gegeten. Voor moslims staat zoetigheid symbool voor het positief denken over de profeet. In Turkije wordt op de avond van deze dag vaak een kom griesmeel met boter en honing gegeten – volgens de overlevering het lievelingseten van de profeet.


Lees hier meer over de viering van de geboortedag van Mohammed


2. Regaib Kandili (Nacht van de wonderen)


Op de eerste nacht van donderdag op vrijdag van de 7e maand van de islamitische kalender vindt deze herdenking plaats. Deze nacht herdenken moslims in Turkije dat de moeder van Mohammed zwanger werd van de profeet. Er wordt ook gevast. Veel moslims geloven dat hun wensen op deze nacht uitkomen bij het opzeggen van bepaalde versen uit de Koran en het bidden van bepaalde gebeden. Er wordt echter veel getwijfeld aan de legitimiteit van deze traditie, omdat de Koran en de hadith hier weinig tot niks over zeggen.


3. Lailat-ul-Meraj (De Nachtreis van Mohammed)


Op de 27ste dag van de 7e maand van de Hijra wordt de reis van Mohammed van Mekka naar Jeruzalem en zijn reis van Jeruzalem naar de hemel herdacht. Het verhaal gaat dat de profeet Mohammed op Buraq – een wit rijdier met vleugels aan zijn hoeven – samen met de engel Djibriel (Gabriël) naar Jeruzalem vloog. Toen hij in de zevende hemel Allah gezien had keerde hij terug naar Mekka. Hierom wordt Jeruzalem door moslims als een heilige stad gezien. s’ Avonds gaan moslims naar de moskee om deze gebeurtenis te herdenken.


Lees hier meer over de nachtreis van Mohammed


Biddende moslims in Bangladesh


4. Lailat-ul-Baraat (Nacht van de Lotsbezegeling)


Op de Nacht van de Lotsbezegeling – of de Lailat-ul-Baraat – wordt volgens de islam door Allah bepaald wie er het aankomende jaar geboren zullen worden of dood zullen gaan. Het lot wordt deze nacht dus bepaald. Daarom is de Nacht van de Lotsbezegeling een nacht waarin gemediteerd en gebeden wordt en waarin er vergeving wordt gevraagd voor zonden. In de moskee wordt deze nacht gebeden – ook ter voorbereiding van de Ramadan. Twee weken na de Lailat-ul-Baraat begint namelijk de Ramadan.


5. Ramadan (Vastentijd)


De maand van de Ramadan is voor moslims een bijzondere maand: het is namelijk de maand waarin de eerste openbaringen uit de Koran aan Mohammed werden gedaan. Over de hele wereld vasten moslims daarom tussen zonsopgang en zonsondergang. Vasten in deze maand betekent niet alleen dat er overdag niet gegeten en gedronken wordt, maar van moslims wordt ook verwacht dat zij deze maand niet roken en geen seks hebben.


Lees hier meer over de Ramadan


Traditionele maaltijd tijdens de Ramadan


6. Lailat-ul-Qadr (Nacht van de Beslissing)


De 27ste nacht van de Ramadan wordt de Lailat-ul-Qadr, of de Nacht van de Beslissing, genoemd. Dit is de meest heilige nacht van de Ramadan. In deze nacht werd de eerste openbaring van Koran door de engel Djibriel (Gabriël) aan Mohammed overgeleverd. De nacht wordt ook wel ‘de nacht van de goddelijke beschikking’ of ‘de waardevolle nacht’ genoemd.


Lees hier meer over de Nacht van de Beslissing


7. Id-ul-Fitr (Suikerfeest)


Suikerfeest vierenOp de eerste dag van de 10e maan van de islamitische kalender vindt het Suikerfeest plaats. Het Suikerfeest is één van de twee officiële feesten die binnen de islam gevierd worden. Met dit ‘kleine feest’ wordt het einde van de Ramadan gevierd. In 610 n. Chr. zou Mohammed op deze dag de eerste openbaring ontving van aartsengel Djibril.


Lees hier meer over het Suikerfeest


8. Id-ul-Hadj (Bedevaart naar Mekka)


Net als het Suikerfeest is de bedevaart naar Mekka één van de vijf zuilen van de islam. Elke – gezonde – volwassen moslim moet de Hadj in ieder geval één keer in zijn leven gedaan hebben. Aan het begin van de twaalfde islamitische maand trekken dan ook veel moslims van over de hele wereld naar de Ka’bah in Mekka. De Ka’bah is een kubusvormig gebouw dat midden in de Grote Moskee in Mekka staat. Tijdens de Hadj is het is de bedoeling tegen de klok in zeven keer rond dit gebouw te lopen.


Lees hier meer over de bedevaart naar Mekka


9. Eid-ul-Adha (Offerfeest)


Op de tiende dag van de Hadj begint het drie dagen durende Offerfeest. Tijdens het Offerfeest wordt gevierd dat Ibrahim een schaap mocht offeren in plaats van zijn zoon Ismaël. Ibrahim wilde volgens de overlevering zijn zoon offeren voor Allah, maar Allah zond een schaap naar Ibrahim zodat zijn zoon gespaard kon blijven. In Mekka worden tijdens het Offerfeest jaarlijks tienduizenden dieren geofferd. Het vlees wordt verdeeld onder familieleden, vrienden en armen. Tijdens het Offerfeest is het voor moslims verplicht om geld te geven aan de armen.


Lees hier meer over het offerfeest


10. Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)


De islamitische jaartelling begint met de eerste dag van de maand Muharram. Dan herdenken moslims de hidjra, de emigratie van Mohammed en zijn volgelingen van Mekka naar Medina in 622. Ook geloven moslims dat in de maand Muharram de aarde en de hemel geschapen zijn.


Lees hier meer over de hidjra


11. Asjoera (De tiende dag)


Op de tiende dag van de maand Muharram, ook wel Asjoera genoemd, werd in het jaar 623 door Mohammed bepaald dat deze dag een vastendag zou zijn. Later werd echter besloten dat het vasten op deze dag vervangen zou worden door het vasten tijdens de Ramadan. Door sjiieten en soennieten wordt deze dag verschillend herdacht. Sjiiieten rouwen de eerste tien dagen om de dood van de kleinzoon van Mohammed, Imam Hussein, te herdenken die tijdens de Slag om Karbala in het jaar 680 op de tiende dag van de maand omkwam. Soennieten herdenken de tiende dag echter als de dag dat Mozes de mensen uit Israël wegvoerde uit de slavernij in Egypte.


Lees hier meer over Asjoera

Bronnen


www.beleven.org ’Moslims’ kunst-en-cultuur.infonu.nl ‘Feestdagen bij de islam’ www.risallah.com ‘Islamitische gedenk- en feestdagen’ www.beleven.org ’Id-ul-Maulid (Geboortedag Mohammed)’ stichting-else.nl ’Id-ul-Maulid (Geboortedag Mohammed)’ stichting-else.nl ’Regaib Kandili (Nacht van de wonderen)’ stichting-else.nl ’Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed)’ stichting-else.nl ’Lailat-ul-Baraat (Nacht van de lotsbezegeling)’ www.ontdekislam.nl ’Ramadan’ www.risallah.com ’Islam’ www.beleven.org ’Lailat-ul-Qadr (Nacht van de beslissing)’ www.nhg.org ’Wat is de achtergrond van de Ramadan ?’ www.npogeschiedenis.nl ‘De viering van het suikerfeest ‘ www.beleven.org ’Id-al-Fitr (Suikerfeest)’ www.trouw.nl ’Een moslimakledinglijn voor het Suikerfeest’ nl.wikipedia.org ’Kaäba’ mens-en-samenleving.infonu.nl ‘Hadj - de Islamitische bedevaart’ www.beleven.org ’Id-ul-Hajj (Bedevaart naar Mekka)’ nos.nl ‘Meer dan 2110 doden bij Hadj’ www.volkskrant.nl ’Dodental door verdrukking in mekka loopt op naar 717’ www.bbc.co.uk ‘Eid-ul-Adha - 04 October 2014’ stichting-else.nl ’Bedevaart naar Mekka (Id-ul-Hadj)’ www.ibtimes.com ‘What Is Muharram 2015? A Guide To The Islamic New Year’ demoslimkrant.nl ‘Moslims vieren het Islamitische Nieuwjaar’


Afbeelding


Wikimedia Commons, 'Muslims praying in a Masque in Bangladesh.', Shaeekh Shuvro, Flickr Shaeekh Shuvro, Wikimedia Commons, 'Traditional ramadan meal', Subcommandante Wikimedia Commons, 'A family celebrating Eid in Tajikistan', Steve Evans, originally posted to Flickr as Celebrating Eid in Tajikistan Wikimedia Commons, 'Kaaba í Mekka' Wikimedia Commons, 'Turken wachten met schapen in het Amsterdamse abattoir om ze ritueel te slachten op het Islamitisch offerfeest. Nederland, Amsterdam, 16 augustus 1986.', Nationaal Archief/Anefo/Rob Bogaerts  

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Religie: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.