Geen afbeelding beschikbaar

De Tweede Wereldoorlog in 71 opmerkelijke feiten

De redactie verzamelde 71 intrigerende, tragische, maar ook verrassende feiten over WOII die je waarschijnlijk nog niet kende. Van Roosevelt die reed in de limousine van Al Capone tot de ‘zelfmoordhonden van de Sovjet-Unie, van de ontsnapping van duizenden geallieerden door het spel Monopoly tot het gebruik van LSD voor traumaverwerking.


‘Hamburger’ te Duits, Britse Kanaaleilanden wél bezet & gipsen Oscarbeeldjes


1. Homoseksuelen in concentratiekampen moesten een roze driehoek op hun kleding dragen, om hun geaardheid aan de andere kampbewoners te laten zien.


2. De Russen vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog een heuse luchttank uit. Uiteindelijk is de luchttank nooit gebouwd, omdat geen vliegtuig sterk genoeg was om de tank te dragen.


3. Een heel klein deel van de Britse eilanden was tijdens WOII wél bezet door Nazi-Duitsland: de Kanaaleilanden (Guernsey, Jersey, Alderney & Sark).


4. Er was in de Tweede Wereldoorlog in Nederland een speciale ‘bank’ voor het verzet, het Nationale Steun Fonds. Walraven van Hall was de oprichter van deze ‘financier van het verzet’, zoals de bank door velen werd genoemd.


5. Toen Nederland bevrijd was op 5 mei 1945, was haar kolonie Nederlands-Indië nog in Japanse handen. Pas op 15 augustus 1945 capituleerde ook Japan.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!6. Audrey Hepburn woonde in de Tweede Wereldoorlog in Arnhem, heette Edda van Heemstra en danste om geld op te halen voor het verzet.


7. Er was tijdens de oorlog zo’n groot gebrek aan metaal, dat de Oscar-beeldjes die tussen ’40-’45 werden uitgereikt van gips waren gemaakt.


8. Als er een doel in zicht kwam, gebruikte de Duitse Luftwaffe en de grondmilitairen dezelfde codeterm: Otto otto!


9. In Amerika werd de hamburger omgedoopt tot ‘Liberty Steak’, ‘hamburger’ klonk immers veel te Duits.


10. De broer van de ter dood veroordeelde NSAP-er Herman Göring, Albert Göring, was het totaal niet met zijn broer eens en hield zich tijdens de oorlog bezig met het redden van Joden uit de handen van de nazi’s.  


Jerrycan: een Duitse uitvinding, zelfmoorden in mei 1940 & de jongste Amerikaanse soldaat


11. Vrouwen speelden soms een zeer belangrijke rol in het verzet. De dappere vrouwen van de Rozestrasse in Berlijn wisten te voorkomen dat 2000 Joodse mannen naar een concentratiekamp gedeporteerd werden.


12. 75% van de wereldbevolking was betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Dat komt neer op 1,7 miljard mensen uit 61 verschillende landen.


13. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden de Duitsers de jerrycan uit, om hun brandstof op een makkelijke manier te vervoeren. De Britten gebruikten altijd tinnen blikken, totdat zij het gebruik van de jerrycan van de Duitsers overnamen in 1940.


14. Honderden personen pleegden in mei 1940 zelfmoord in Nederland, het aantal zelfdodingen lag ongeveer acht keer hoger dan in een ‘normale’ meimaand.


15. De jongste soldaat in het Amerikaanse leger was pas 12 jaar. Zijn leeftijd werd pas bekend toen hij gewond raakte.


16. Toen Hitler Nederland en België binnenviel, gaf Nederland zich na vijf dagen over. Het Nederlandse leger was veel te zwak om tegenstand te bieden.


17. De bekende verzetsstrijdster Hannie Schaft had in de oorlog een bijzondere bijnaam: ‘meisje met de rooie haren’.


18. Het gebruik van LSD hielp slachtoffers bij hun traumaverwerking. Psychiater Jan Bastiaans gebruikte deze methode volop, tot de hallucinerende drug in 1965 verboden werd.


19. De helft van de Nederlandse doden (200.000) tijdens de Tweede Wereldoorlog waren Joden.


20. Rusland en Japan hebben nooit officieel een vredesverdrag ondertekend  


 ‘Neutraliteit’ van Zwitserland, Landen op een kerktoren & de Elfstedentocht in oorlogstijd


21. De Amerikaanse parachutist John Steele kwam tijdens D-day op de verkeerde plek terecht. Hij bleef met zijn parachute hangen aan een kerktoren in het dorp Sainte-Mère-Église. Dit ongeluk werd beroemd dankzij de film The Longest Day.


22. Meer dan twintig miljoen burgers en oorlogsgevangenen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland.


23. Naast Joden, zigeuners, homoseksuelen en communisten werden ook Jehova Getuigen vervolgd en in concentratiekampen gestopt.


24. Ondanks de vermeende neutraliteit van Zwitserland, werkte het land economisch gezien mee met Duitsland. Mensen die naar Zwitserland vluchtten, werden daar veelal aan het werk gezet in werkkampen.


25. In verhouding vielen de meeste slachtoffers in Polen en de Sovjet-Unie. Er stierven ruim 21 miljoen Russen.


26. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werden Duitse militairen formeel niet krijgsgevangen gemaakt. Er werd een nieuwe categorie voor hen gecreëerd op bevel van de Amerikaanse opperbevelhebber: De Surrendered Enemy Personnel of Disarmed German Persons.


27. De eerste Duitse soldaat werd al in 1937 op Chinees grondgebied doodgeschoten door een Japanner.


28. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond de Zevende Elfstedentocht plaats, op 6 februari 1941. Er waren zo’n 1900 tourrijders & 970 wedstrijdrijders. Bijna zou de tocht niet doorgaan, doordat de tocht grotendeels in het donker gereden moest worden door de verduisteringsplicht.


29. De herstelbetalingen die Duitsland moest doen na afloop van de oorlog zijn nog steeds actueel. Zo eist Griekenland sinds kort afbetaling van de schulden die Duitsland aan het land heeft sinds de Tweede Wereldoorlog.


30. Het dagblad Trouw begon als illegale krant tijdens de Tweede Wereldoorlog. 18 Februari 1943 rolde de eerste uitgave van de persen, toen nog de Oranje-Bode geheten.  


Het Rode Kruis faalde, Rijksdagbrandstichter was een Nederlander & ‘spookfile’ in de Ardennen


31. Het spel Monopoly heeft misschien wel duizenden geallieerde soldaten het leven gered. De Engelse organisatie MI9 wist allerlei geheime boodschappen in het bordspel te verstoppen, dat werd aangeboden aan gevangengenomen geallieerde militairen.


32. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen wereldwijd zeker 72 miljoen slachtoffers, waarvan meer dan 40 miljoen burgerslachtoffers.


33. In de Belgische Ardennen, nabij een klein dorp, staat een ‘spookfile’ van auto’s, aangeschaft door Amerikaanse soldaten die in Europa gelegerd waren. Na de oorlog bleek het te prijzig de auto’s over te brengen naar Amerika en dus bleven ze staan.


34. De geallieerden gebruikten tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het eerst zogenaamde ‘stuiterbommen’, die werden gebruikt om vijandelijke dammen en bruggen op te blazen. De bemanningen van de bommenwerpers gingen de geschiedenis in als de Dam Busters


35. Een percentage van de Japanse soldaten die vocht op de eilanden in de Grote Oceaan, pleegden toen ze wisten dat de strijd verloren was, op ‘traditionele wijze’ zelfmoord met behulp van een samoeraizwaard.


36. De redacteur (Tuinen) Gillespie, die werkte voor het blad Better Homes and Gardens, ontwierp de camouflageprint voor de Amerikaanse uniformen.


37. Het Rode Kruis lijkt gefaald te hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hulporganisatie gaf weinig of geen hulp aan Joodse slachtoffers en ontsloeg Joodse medewerkers.


38. De stichter van de Rijksdagbrand was een Nederlander, genaamd Marinus van der Lubbe.


39. De Duitse gevechtsvliegtuigen dropten miljoenen condooms en kruiden voor de hongerige soldaten bij Stalingrad. 


40. Frankrijk werd voor de Tweede Wereldoorlog gezien als het sterkste land op aarde.  


Indianentaal werd codetaal, Duitse megatank ‘Monster’ & Mussolini geëxecuteerd door verzet


41. Uit onderzoek is gebleken dat het Vaticaan tijdens de Tweede Wereldoorlog enorme geldbedragen doorsluisde naar de Verenigde Staten. Omgerekend investeerde Paus Pius XII zo’n tien miljoen euro in de strijd tegen nazi-Duitsland.


42. De Sovjet-Unie zou gebruik gemaakt hebben van ‘zelfmoordhonden’. Deze honden werd een bom om de rug gebonden, waarna zij onder een tank moesten gaan staan en de bom afging.


43. De Engelse koningin (toen nog prinses) Elizabeth II trad in de Tweede Wereldoorlog in actieve dienst als monteur en vrachtwagenchauffeur.


44. Jozef Mengele, arts in Kamp Auschwitz, experimenteerde op gruwelijke wijze met gevangenen – met name tweelingen - om te onderzoeken in hoeverre hij genen kon beïnvloeden tot een volmaakt Arisch ras.


45. Meer Russen (zowel militairen als burgers) kwamen om tijdens de slag om Leningrad, dan er Amerikanen en Engelsen sneuvelden tijden de hele oorlog.


46. De Duitsers waren bezig met de ontwikkeling van een megatank van 2500 ton genaamd ‘Monster’. Het model is nooit uitgevoerd.


47. De taal van de Navajo-Indianen werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als codetaal door het Amerikaanse leger.


48. Duitsland verloor in totaal 136 generaals. Gemiddeld gezien ging er iedere twee weken één generaal dood.


49. Benito Mussolini werd geëxecuteerd door het Italiaanse verzet, nadat hij had geprobeerd het land te ontvluchten.


50. Twee knokploegen uit de omgeving van Baarlo maakten in september 1944 verschillende Duitse krijgsgevangenen en groeven een ondergronds hol waar ze de gevangenen konden verbergen. Voor het zover kwam moesten de Bospartizanen echter vluchten: ze waren verraden.  


Vakantiefotowedstrijd voor D-Day, gecensureerde versie Het Achterhuis & 200.000 Japanse troostmeisjes


51. Om beeldmateriaal van de Franse kust te verzamelen (voor Operatie Overlord), schreef de BBC destijds een wedstrijd uit voor vakantiefoto’s van de Franse kust.


52. Japan zette tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 2000 troostmeisjes in. Deze vrouwen werden tegen hun wil als prostituee voor Japanse soldaten ingezet.


53. Groot-Brittannië heeft op grote schaal Duitse krijgsgevangenen gemarteld tijdens de Tweede Wereldoorlog in de beruchte ‘London Cage’ gevangenis.


54. Nadat Nederland al weken is bevrijd, houden de Duitsers Schiermonnikoog nog steeds bezet. Pas op 11 juni 1945 wordt het eiland bevrijd van de Duitse soldatenmacht die zich er schuilhoudt.


55. 80 % van de Sovjet-jongens die werden geboren in 1923 overleefden de Tweede Wereldoorlog niet.


56. De Amerikanen waren de eersten die met middelzware bommenwerpers van een vliegdekschip vertrokken. Dat deden ze tijdens de Doolittle Raid, een wraakactie voor de Japanse aanval op Pearl Harbor.


57. Duitse soldaten gebruikten opblaaspoppen voor militaire oefeningen, maar schaamden zich ervoor deze in de rugtas mee te nemen. Ze vreesden te worden uitgelachen door de geallieerden. De poppen hadden blond haar en blauwe ogen.


58. In de Tweede Wereldoorlog zijn er meer dan 2 miljoen Duitse vrouwen verkracht.


59. De eerste versie van Het Achterhuis (geschreven door Anne Frank) was een gecensureerde versie, vader Otto Frank had bepaalde passages – voornamelijk passages die gingen over seksualiteit – eruit gelaten. Inmiddels zijn er verschillende ongecensureerde versies


60. Tijdens de verkiezingen van 1928 in Duitsland stemde minder dan 3% van de bevolking voor de nazipartij. In 1938 was het tij gekeerd: Hitler was zelfs volgens het magazine Timeman of the year’.  


BAM: “Broad-Assed-Marines”, Amerikaanse soldaat William Hitler & spion Dusko Popov – “007”


61. In 1974 kwam een Japanse soldaat uit de jungle van het eiland Lubang, al die jaren in de veronderstelling dat de Tweede Wereldoorlog nog aan de gang was.


62. Tussen 1940 en 1945 groeide het aantal vrouwen dat werkte in de militaire industrie met 462%.


63. De belangrijkste uitvinding op medisch gebied die vele soldaten het leven redde tijdens de Tweede Wereldoorlog, was de bloedtransfusie.


64. Soldaten met een Afrikaanse afkomst waren in vrijwel alle legers het slachtoffer van racisme. Hun levens werden minder waardevol geacht en zij ontvingen vele malen minder of zelfs geen pensioengeld.


65. Een neefje van Adolf Hitler, genaamd William Hitler, vocht mee in de Amerikaanse marine in de Tweede Wereldoorlog. Hij overleefde de oorlog en besloot zijn achternaam te veranderen.


66. Het karakter James Bond of ‘007’ is gebaseerd op de Joegoslavische spion Dusko Popov, die ten minste vijf talen sprak, de eerste spion was die ‘microdots’ gebruikte en de FBI tevergeefs waarschuwde dat de Japanners een luchtaanval op Pearl Harbor planden.


67. Stalin liet tijdens de Tweede Wereldoorlog miljoenen tegenstanders naar de goelags deporteren, voornamelijk Duitsers en Japanners. Mogelijk stierven er 2,7 miljoen gevangenen in de goelags.


68. Auschwitz was het enige concentratiekamp waar Joden werden getatoeëerd.


69. Na de aanval op Pearl Harbor keerden woedende Amerikanen zich op straat tegen iedereen waarvan zij meenden dat hij of zij er Japans uitzag. Ook veel van de 75.000 Chinese Amerikanen werden slachtoffer van het geweld, terwijl China juist een bondgenoot was in de strijd tegen het Japanse Keizerrijk.


70. In het Amerikaanse leger stond ‘BAM’ voor “Broad-Assed-Marines”, waarmee de vrouwelijke soldaten werden aangeduid. Deze vrouwen noemden de mannelijke soldaten in reactie hierop HAMs: “Hairy-Assed-Marines”.


71. De eerste bom die de geallieerden op Berlijn lieten vallen, betekende de dood van de enige olifant in de Berlijnse dierentuin.  

Bronnen

 

Ambrose, Stephen E. 2001. The Good Fight: How World War II Was Won. New York, NY: Athenium Books.

Benford, Timothy B. 1999. The World War II Quiz and Fact Book. New York, NY: Random House.

 

www.buzzfeed.com, 12 interesting facts about WOII, that you might not know

historianet.nl, 10 dingen die je niet wist over de Tweede Wereldoorlog

nl.wikipedia.org, Albert Göring

educatie-en-school.infonu.nl, Feiten en weetjes over WOII

www.express.be, Twaalf interessante, maar veelal onbekende weetjes over WOII

www.allabouthistory.org, Tweede Wereldoorlog Feiten

www.nrc.nl, 10 dingen over D-Day die je misschien niet wist

www.groene.nl, De Mythen van de Tweede Wereldoorlog

www.krijgsmacht.nl, Jerrycan Duitse uitvinding Tweede Wereldoorlog

www.cijfers.net, WOII

nl.wikipedia.org, Bezetting van de Kanaaleilanden

www.geschiedenisanekdotes.nl, Oorlog

nl.wikipedia.org, Zevende Elfstedentocht

www.dedokwerker.nl, Termen Tweede Wereldoorlog

nl.wikipedia.org, Landkreuzer 1500

nl.wikipedia.org, Rijksdagbrand

nl.wikipedia.org, Oude Weetjes Tweede Wereldoorlog

world-war-2.info, Facts

facts.randomhistory.com, World War II Facts

businessinsider.com, 21 rare and weird facts about World War II

Afbeelding:

Bevrijding Hilversum, 7 mei 1945, Anefo

 

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.