Feed

Britse piloot botst bewust op Duitse V1

De V1, de ‘vliegende bom’ door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog tegen Groot-Brittannië werd ingezet, was een grote uitdaging voor de Britse luchtverdediging. De Britse luchtmacht en de schutters van het luchtafweergeschut moesten creatieve oplossingen verzinnen om de vliegende bommen neer te halen. Eén van de methodes waarmee de Britse luchtmachtpiloten de V1 probeerden neer te halen, was door de bommen met de vleugel van hun vliegtuig aan te tikken, in een poging het gevaarte zo uit koers te brengen en neer te laten storten.

Geschiedenis van de keuken

Toen vuur ontdekt werd, werd ook vrij snel ontdekt dat je kan koken met vuur. Dit werd massaal in groepen gedaan, voor voeding, warmte en bescherming. Pas later ontstond de gewoonte te koken in een afgezonderde ruimte: een keuken.

Hoe het motorjack uitgroeide tot tijdloze modeaccessoire

Veel kledingstukken die we nu haast als vanzelfsprekend beschouwen, zijn ooit in het verleden ontworpen met een praktisch doel in het achterhoofd. Bij sommige producten heeft het praktische nut ervan plaatsgemaakt voor iets veel winstgevenders, namelijk trendgevoeligheid, of is het product juist geavanceerder geworden door de extra aandacht die het ineens kreeg. Ditmaal: hoe het motorjack uitgroeide tot tijdloze modeaccessoire.

In Open Kaart– van atlas tot streetmap reis je door zeven eeuwen kaarten en atlassen én werp je een blik in de toekomst. Nu in het Allard Pierson.

Middeleeuwse strijd om tol

Op sommige wegen moet je als automobilist geld betalen om er te mogen rijden: oftewel tol. Tolwegen zijn nog ouder dan de weg naar Rome, maar in de middeleeuwen werden tolwegen een echt machtsmiddel.

Iedereen, van jong tot oud, is van harte welkom om langs te komen bij de ArcheoHotspot in de Faculteit der Archeologie op woensdag 1 maart, vanaf 11.00 uur

Dossier watersnoodramp

Het is 70 jaar geleden dat het zuidwesten van Nederland en delen van België en het Verenigd Koninkrijk werden getroffen door een van de grootste natuurrampen van de twintigste eeuw. De Watersnoodramp van 1953.

Wat gebeurde er?

De Watersnoodramp van 1953 is een gebeurtenis die in het nationale geheugen van Nederland gegrift staat. Maar wat gebeurde er allemaal in die nacht? We lopen de belangrijkste gebeurtenissen nog eens door.

Lees verder

Abonneren op Feed