Feed

Zaten er goede kanten aan de Koude Oorlog?

De Koude Oorlog was een conflict tussen het Warschaupact, onder leiding van de Sovjet-Unie, en de NAVO, onder leiding van de VS: twee supermachten op alle gebieden, militair, politiek, economisch en sociaal. Het was ook niet altijd een oorlog zonder strijd, denk aan de oorlogen in Korea, Vietnam, en de Praagse lente. De Koude Oorlog werd gekenmerkt door de nucleaire dreiging die van beide blokken uit ging. Als de Koude Oorlog ooit warm was geworden, was de mensheid waarschijnlijk uitgeroeid door nucleaire bombardementen.

De kosmos inspireert wetenschappers en kunstenaars al eeuwenlang. In deze tentoonstelling komt hun fascinatie voor het eerst samen.

M. Vasalis: grote dichteres met klein oeuvre

De herfstmaanden worden traditioneel gezien als een periode van mistroostigheid en melancholie. Dat levert soms mooie overpeinzingen op. Het is immers de tijd voor lezen en zeker voor gedichten. Of je die nu zelf schrijft of leest. Van M. Vasalis bijvoorbeeld. Deze dichteres behoort tot de grootste Nederlandse poëten van de vorige eeuw. En dat terwijl ze in haar leven ‘slechts’ drie dichtbundels heeft uitgebracht. Wie is deze beroemde dichteres eigenlijk?

Uitvinding van plastic

De plastic soep is één van de eerste dingen die opkomt als het over milieuproblemen gaat. Plastic is lastig te recyclen en blijft altijd op straat (of in de oceaan) liggen omdat het niet verteert. Aan de andere kant is het wel een goedkoop materiaal dat lang stevig blijft en handig is bij het verpakken van spullen. Hoe je het ook wendt of keert: plastic is bijna niet meer uit ons dagelijks leven te denken. Hoe is dit goedkope, maar schadelijke, materiaal ons huishouden ingekropen? 

Ben je benieuwd naar de Utrechtse geschiedenis? In de compleet vernieuwde Expo van Het Utrechts Archief komt het archief tot leven.

Geschiedenis024: Valkhofkwartier

Beleef van 25 t/m 27 oktober 2019 de geschiedenis van de oudste stad van Nederland bij 024geschiedenis. Dit jaar staat het in het teken van ‘Zij/Hij’.

Geschiedenis 024: Mariënburg

Beleef van 25 t/m 27 oktober 2019 de geschiedenis van de oudste stad van Nederland bij 024geschiedenis. Dit jaar staat het in het teken van ‘Zij/Hij’.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis heeft uitgeverij Ambo Anthos een mooie selectie historische werken klaar staan.

In De geschiedenis van de slavernij geeft de Zweedse hoogleraar geschiedenis Dick Harrison, een indrukwekkend overzicht van de slavernij.

Abonneren op Feed