Feed

De geschiedenis van ‘’herenclubs’’

Tot de dag van vandaag bestaan er plekken waar vrouwen niet toegelaten worden. Dit was ook het geval bij de exclusieve ‘’gentlemen’s clubs’’ in Londen. Deze privéclubs werden in de achttiende eeuw opgericht door en voor mannen uit de Britse bovenklasse.

Diego Velázquez: de grootste Spaanse schilder van de 17e eeuw

De Nederlandse Gouden Eeuw kende een beduidend aantal grote schilders. Denk bijvoorbeeld aan Rembrandt van Rijn, Frans Hals of Johannes Vermeer. Ook buiten de Nederlandse Republiek ontwikkelden zich in deze periode echter grootheden in de schilderkunst. Een goed voorbeeld hiervan is de barokschilder Diego Velázquez, ook wel beschreven als de grootste Spaanse schilder van de 17de eeuw. Hoe zag het leven van deze schilder eruit?

De geschiedenis van de klusjes-economie

De gig-economy, in Nederlands beter vertaald als ‘klusjes-economie’ met flexcontracten en freelancers die aan korte klusjes werken, lijkt heel modern. Maar niets is minder waar. In de achttiende eeuw was de klusjes-economie heel normaal.

Toni Morrison

Maandag 5 augustus 2019 is de Amerikaanse schrijfster Toni Morrison overleden. Hoe zag het leven van deze beroemde auteur eruit?

Symposium De toekomst van Holocausteducatie, 75 jaar na de bevrijding

75 jaar na de bevrijding is Holocausteducatie nog steeds een heikel onderwerp. Waar de oorlog voor voorgaande generaties nog relatief vers in het (familie)geheugen lag, staat het voor komende generaties steeds verder weg. Bovendien zijn er steeds minder ooggetuigen van de Holocaust in leven. Veel docenten leggen in hun lessen over de Holocaust de koppeling naar actuele vraagstukken, bijvoorbeeld omtrent discriminatie. Maar gaat dat niet ten koste van een goed begrip van de historische complexiteit? Wat is de rol van de Holocaust in Burgerschapsonderwijs, dat steeds meer besproken wordt?

Het is 2019 en dus vieren we 100 jaar vrouwenkiesrecht met de onlangs verschenen Herinneringen van Aletta Jacobs en Vrouwen in gevecht.

Julius Caesar en de invasie van Groot-Brittannië

Het eiland Groot-Brittannië heeft in de oudheid deels tot het Romeinse Rijk behoord. De verhalen van de beroemde muur van Hadrianus of de Keltische koningin Boudica zijn dan ook zeker niet onbekend. Voordat (een deel van) dit eiland in 43 n.C. echter door de Romeinen werd veroverd, deed de beroemde Julius Caesar ook een poging. Hoe gebeurde dit precies?

Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer

Vanaf 11 oktober 2019 tot en met 16 februari 2020 is in Museum Prinsenhof Delft de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland te zien van de beroemde 17de-eeuwse schilder Pieter de Hooch. Onder de titel Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer focust de tentoonstelling op de bloeiperiode van de kunstenaar (ca. 1655-1660) waarin Delft een hoofdrol speelt. Van over de hele wereld komen topstukken naar Delft. 

Turks Fruit

De film Turks Fruit van Paul Verhoeven kwam in 1973 uit in de Nederlandse bioscopen. Met in de hoofdrollen Monique van Ven en Rutger Hauer bleek de film een enorm succes. Vooral de erotische scènes waren spraakmakend. De film is vandaag de dag nog steeds de meest succesvolle film uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

Abonneren op Feed