Feed

Henk Helmantel in museum Havezate Mensinge

Van vrijdag 5 april t/m zondag 15 september exposeert wereldberoemde kunstschilder Henk Helmantel in Museum Havezate Mensinge. Met een voorliefde voor geschiedenis en oude gebruiksvoorwerpen passen Helmantels werken goed bij de authentieke inventaris van Mensinge. De inspirerende tentoonstelling nodigt de bezoeker uit om even ‘stil te staan’ bij zijn kunst én het verleden.

Nationale Romeinenweek: Waar zijn de vrouwen?

Van 4 tot en met 12 mei staan de vrouwen centraal tijdens de Nationale Romeinenweek. Van moeders tot echtgenotes, van rijke villabewoonsters tot arme boerinnen. Vrouwen speelden een belangrijke rol in de Romeinse samenleving maar blijven vaak onderbelicht. Ten onrechte. De geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd is de geschiedenis van mannen én vrouwen.

Van 8 maart t/m 10 juni is in Museum Catharijneconvent in Utrecht een bijzondere schat te bewonderen.

Het ontstaan van Holland

Het Hollandse Huis, zo noemen we de eerste gravenfamilie die het gewest bestuurde dat we nu kennen als Holland. Naar hun stamvader Gerulf worden deze graven ook wel de Gerulfingen genoemd. Van Gerulf zelf en zijn tijd weten we nog niet zo heel veel. Dat is de 9de eeuw, de periode waarin de Friezen in de lage landen te kampen hebben met vele invallen van Vikingen. Zij komen om te roven maar ook voor de handel. De Friezen nemen van zowel de Vikingen als van rondreizende christelijke geestelijken nieuwe gewoonten en opvattingen over.

Avontuur in Azië - De vrijmetselarij als wereldwijd sociaal netwerk sinds 1734

In de 18de eeuw was reizen naar Azië een levensgevaarlijk avontuur. Vaak liet zo’n reiziger zich voor zijn vertrek inwijden tot vrijmetselaar. Daardoor trad hij toe tot een wereldwijd soci- aal netwerk, dat hem onderweg nog goed van pas zou komen. Vrijmetselaren bekleedden hoge posities in VOC en plaatselijk koloniaal bestuur in de 18de en 19de eeuw. Ze stimuleerden bovendien de cultuur ter plaatse.

Abonneren op Feed